ПКС-Милион евра донација фармацеутског сектора у борби против COVID 19

 
Компаније фармацеустког сектора, чланице Групације произвођача хуманих лекова Привредне коморе Србије (ПКС) – Хемофарм, Галеника, Алкалоид, Zdravlјe-Actavis, PharmaSwiss, Славиамед, Pharmanova, Торлак, Pharmas, ЈГЛ, Уфар, Union Medic и Zorex Pharma, донацијама вредним готово милион евра медицинском систему Србије, показале су изузетну друштвену одговорност у време глобалне здравствене кризе.  
Пакет подршке Хемофарма и Штада групе, садржи 150 медицинских монитора у вредности од 400.000 евра. Хемофарм је организовао и низ хуманитарних акција, а Вршцу и Шапцу, градовима у којима има производњу донирао је и пет милиона динара за борбу против COVID 19 и подршку социјално најугроженијој популацији.  
Галеника је произвела и Влади Србије ставила на рапослагање 372.000 таблета лека хидроксихлорокин сулфат. Вредност произведених лекова, које је Галеника донирала здравственом систему Републике Србије, износи 400.000 евра. Као чланице Тева групе, компаније Здравље – Лесковац  и Актавис, донирале су медицински уређај који је био неопходан Општој болници Суботица, као и значајне количине заштитне опреме за Клинички центар Србије, опште болнице у Лесковцу и Пироту, Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици и Специјалну болницу за болести зависности у Београду, психијатријске болнице у Гроњој Топоници и Ковину, Геронтолошки центар Нови Сад и Belhospice-центар за палијативно збрињавање пацијената. Компанија Алкалоид је Институту за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ дониранала  различите материјале за дијализу у вредности од 10.483.600,00 динара, а осталим здравственим установама широм Србије заштитну и медицинску опрему вредну 301.465,00 динара. У кризним временима важно је реаговати брзо и одговорно, али и показати јединство, разумевање и солидарност. Управо тако се понашала наша фармацеутска индустрија која је уз континуирану комуникацију и активности у оквиру ПКС успела да и у ванредним околностима обезбеди сигурно снабдевање лековима и медицинским средствима, али и додатну помоћ у виду значајних донација. “Фармацеутска индустрија Србије и овога пута је доказала да јој је здравље нације у првом плану. Привредна комора Србије поносна је на чланице Групације произвођача хуманих лекова које су показале јединство и заиста велико срце”, каже Мирјана Вучићевић, секретар Удружења за фармацију и медицинску делатност ПКС.

You might be interested in