Чадеж: Отворени Балкан прилика за све економије у региону

Отворени Балкан подршка је постојећим регионалним иницијативама на Западном Балкану, њихова конкретизација и одговор на захтеве привреде, компанија и реалног живота. То је нешто што ће у свакодневном пословању донети бенефите, створити више нових послова, новца и радних места на добробит грађана и економија региона, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије у интервју за албанску телевизију Top channel.  
„Сама иницијатива долази од компанија, а подразумева да нема задржавања на границама, слободан проток људи, заједничко тржиште. Ова иницијатива није политичка, али постоји подршка и политичка воља да се нешто уради“, рекао је председник ПКС који очекује да ће се Отвореном Балкану поред Србије, Албаније и Северне Македоније  прикључити све економије Западног Балкана. 
„Можда неки желе да сачекају да виде који су бенефити свега овога, али је иницијатива прилика за све економије. Мислим да ћемо следеће године причати о свих шест економија Западног Балкана које ће заједно  допринети додатном развоју заједничког регионалног тржишта и Берлинског процеса. Важно је да решимо проблеме и уклонимо баријере, што ће нам омогућити да будемо конкуретни у Европи и да послујемо на глобалном тржишту“, истакао је Чадеж. На питање новинара које резултате очекује у првој години Отвореног Балкана Чадеж одговора: „Да  можемо да се региструјемо електронски  и добијемо радну дозволу за било коју економију у региону, надам се у свих шест, да се људи и камиони не заустављају на границама, да су нижи трошкови робе коју продајмо од оних на другим тржиштима, да људи виде резултате и бенефите, да све мање гледају једни на друге као на странце кроз разлике већ кроз  заједничке интересе. Ми већ то имамо у Европи, не треба да измишљамо топлу воду већ да реализујемо нешто што је заиста нормално за глобалну економију и политику“.Председник је указао на конкретне предности заједничког тржишта рада, усаглашавања сертификата и других докумената који ће врло брзо донети видљиве резултате.„Заједничко тржиште радне снаге имаће велике предности посебно код сезонског запошљавања. Албанија све више развија сектор туризма и гради прелепа места на мору, све је више туриста и као свака туристичка земља има проблем са тржиштем рада и мора да реши проблем сезонског запошљавања лети. Зашто не омогућити студентима да дођу и раде током лета!“, рекао је Чадеж. Такође навео је и важности убрзања транспорта на пример свежег поврћа што ће бити омогућено признавањем међусобних анализа. „Не смемо више да дозволимо да камиони са свежим воћем и поврћем чекају сатима, да се раде посебне анализе, јер неки сертификати нису признати, а роба пропада“, поручује Чадеж. Говорећи о билатералним економским односима између Србије и Албаније, Чадеж је подсетио да је сарадња веома интензивирана, да је у протеклих осам година удвостручена трговинска размена која се креће ка 250 милиона евра и да је у овој години била већа за око 27 процената уз обострани раст.„Видљив је развој трговинских односа, али и развој заједничких послова. Имате велике компаније из Албаније попут Агна групе  које купују компаније у Србије и успешно послују. Имате српске компаније које купују албанске компаније попут Нелта који је купио Албкорп која је такође успешан дистрибутер и шпедитерска компанија у Албанији. То није само трговинска размена већ изградња поверења у пословној заједници. Зато су привреде Србије, Албаније и Северне Македоније захтевале конкретне кораке кроз иницијативу „Отворени Балкан“ и мислим да имамо прве праве кораке“, објаснио је Чадеж.
 Фото: Драгана Вуковић Георгијев

You might be interested in