Сребрна маска домаћи иновативни производ – нови борац против KОВИД-19

На тржишту Србије ускоро ће се појавити нови производ „Сребрна маска”, настао као резултат повезивања, уз посредовање Привредне коморе Србије (ПКС), две домаће производне компаније „Колоида“ и „Галенике фармације“. „Сребрна маска” је произведена применом савремених нанотехнологија, при чему се јони сребра и зеолит  путем ултразвучне јонизације трајно интегришу у тканину што представља додатни ниво заштите. Маске ће се производити у величинама за децу и одрасле, а  биће доступне на тржишту до средине октобра. 
Партнерство „Галенике фармације” и „Колоида”, настало након иницијалног повезивања уз посредовање ПКС представља одличан модел за стварање домаћих иновативних производа, конкурентних и на међународном тржишту. „Очекујем да ће ова сарадња бити одличан пример другима да се повезују, размењују идеје, разрађују решења и креирају квалитетне производе. Привредна комора Србије увек ће бити институционална подршка домаћој прерађивачкој индустрији и њеним настојањима да створи нове вредности“, изјавила је Мирјана Вучићевић, секретар Удружења за фармацију и медицинску делатност ПКС, приликом обиласка производног погона компаније „Галеника фармација” у Петровцу на Млави. 
“Компанија ‘Колоид’ која има вишегодишње искуство у производњи и развоју производа на бази сребрних јона, повезала је своју технологију са технологијама ’Галеника фармације’ и заједно смо развили ‘Сребрну маску’ – нови, побољшани вид заштите од патогених микроорганизама. Иновативна самочистећа маска обогаћена је сребрним јонима и зеолитом, који су тренутно најпоузданија природна заштита од патогених микроорганизама. Јони сребра и зеолит су ултразвучном јонизацијом интегрисани у трослојну заштитну тканину, имају јако својство неутрализације патогених микроорганизама, нису само заштитна баријера, већ и блокатор“, објаснио је Божидар Бацковић, генерални директор „Колоида“ и додао да портфолио компаније чине препарати за негу коже лица и тела, као и препарати за јачање имунитета и општег стања организма. „Од почетка пандемије Ковид -19, сви производни капацитети ‘Галенике фармације’ усмерени су на производњу нестерилних хируршких маски, као и на развој других производа са циљем спречавања ширења вируса SARS-CoV-2. Дневно произведемо 200.000 маски у три смене. Сарадња са ’Колоидом’ представља за нас изузетно велики и иновативни значај у развоју нових технологија на задовољство обе фирме. Надамо се да ћемо још дуго сарађивати са ’Колоидом’ и са другим стратешким партнерима“, истакла је директорка компаније „Галеника фармација” Љиљана Топић. Компанија има око 50 различитих медицинских средстава уписаних у регистар медицинских средстава које води Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС), а производи стерилне и нестерилне компресе, фластере, ханзапласте, завојне и санитетске материјале, ауто-апотеке, ормариће и торбице за прву помоћ.Пратећи актуелну ситуацију образовног система који се ове године одвија под новим, отежаним околностима, а у жељи да помогну и подрже основне школе широм Србије, „Галеника фармација“ ће, у сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић и компанијом „Колоид“, покренути хуманитарни пројекат приликом кога ће првих 100.000 произведених маски бити донирано ђацима првих разреда свих основних школа у Србији. 

You might be interested in