BUDIMPEŠTA KAKVU JOŠ NISTE UPOZNALI

Iako su granice Mađarske i dalje zatvorene za turiste, Nacionalna turistička organizacija Mađarske podseća da je Budimpešta proglašena za „Najbolju evropsku destinaciju 2019“ i donosi nam zanimljive informacije o Budimpešti.

  1. Svi znamo da se Budimpešta sastoji od luksuznije Bude i Pešte u kojoj živi većina stanovništva, a koje povezuje Sečenji ili „lančani” most. Istini za volju, Budimpešta je osnovana 1873. godine od tri grada, a treći, zaboravljeni, jeste Obuda. Oblast grada koja se proteže od mosta Margaret do mosta Sabadšag, zbog brojnih znamenitosti koje obuhvata (četvrt oko Budimskog dvorca, zgrada Parlamenta, koncertna dvorana Vigadó, zatvorena pijaca s peštanske strane), uvrštena je u na Uneskovu listu svetske baštine.
  • Budimpešta je svetska prestonica termalnih voda. Ispod grada leže brojni izvori i ogromne rezerve termalne vode koji Budimpeštu snabdevaju sa 70 miliona litara lekovite vode dnevno. Dakle, u pitanju je grad najbogatiji termalnim vodama na svetu. Najlepša i najčuvenija kupališta u Budimpešti su: Gelert, Rudaš, Sečenji, Lukač i Kirali.
  • I nilski konji u budimpeštanskom zoološkom vrtu plivaju u termalnoj vodi, i to onoj koja je po svom sastavu najsličnija vodi iz Nila.
  • Ako ste bili u Budimpešti, sigurno ste zapazili Veliku sinagogu, odnosno sinagogu u Dohanji ulici. Da li ste znali da je to najveća sinagoga u Evropi, druga najveća na svetu? U pitanju je impozantno zdanje tajanstvene unutrašnjosti, rađeno kombinacijom mavarskog, vizantijskog, romanskog, pa čak i gotskog stila.
  • Metro u Budimpešti, otvoren 1896. godine, najstariji je u kontinentalnoj Evropi. Dakle, samo nekoliko godina posle Londona, Mađari su se vozili podzemnom železnicom.  Ova linija predstavlja samo srce grada, ispod zemlje povezujući ulicu Andraši sa centrom Budimpešte (Vaci ulicu i gradski park Varosliget), prolazeći pritom ispod gradske Opere.
  • Najveći svetski geotermalni sistem pećina nalazi se ispod Budimpešte  i sastoji se od oko 200 podzemnih prostorija.  Na budimskoj strani grada, ispod brda, sa ulazom iz parka, nalaze se dve najpoznatije pećine Palvelđi i Semlo. Duga 7 kilometara, Palveđi je najduža pećina u Budimpešti, a njeni lavirinti na više nivoa garantuju uzbudljivu šetnju uz neverovatno bogat pećinski nakit. Sa druge strane, šetnja kroz Semlo pećinu je manje zahtevna, prilagođena i onima u invalidskim kolicima, a zbog minerala i kristala koji obrazuju svetlucave cvetne formacije nazivaju je i „podzemnim cvetnim vrtom”. Ukoliko želite da zaronite u dubine termalnih izvora, idite na ronjenje u pećinu Janoš Molnar. Svakako je zanimljiv i Dvorski lavirint, nekadašnje sklonište, pa čak i zatvor u kome je, veruje se, bio zatočen i Vlad Cepeš, a koji je najbolje posetiti noću, uz svetlost petrolejki. Ono što se još od podzemne Budimpešte može istražiti jesu nekadašnja Bolnica u steni, sada muzej, kao i Pećina Svetog Ivana, tačnije Crkva u pećini ili Crkva u steni.
  • Budimpešta je nova filmska prestonica, a Holivud ne bi bio Holivud da nije bilo Mađara. Naime, osnivač Paramount Pictures-a je Adolf Zukor, dok je Vilmoš Frid, poznatiji kao Vilijam Foks, osnovao je Fox Film Korporaciju (danas 20th Century Fox), a Majkl Kurtiz, rođen kao Mano Kaminer, režirao je legendarni film Kazablanka. Pogađate, svi ovi filmski velikani rodom su iz Mađarske.

U velikim ostvarenjima kao što su Blejd Raner 2049, Crveni vrabac, Inferno, Špijun, Atomska plavuša, Robin Hud, Marsovac, Umri muški 5… Budimpešta se izborila za svoju ulogu na filmskom platnu. Ulice Budimpešte znale su na filmskom platnu da „glume” ulice Moskve, Pariza, Helsinkija i Rima, dok je u Marsovcu (ostvarenju Ridlija Skota) šoping mol kraj reke predstavljao Nasin naučno-fantastični centar, a u Midsomeru okolina Budimpešte izdala se za ruralnu Švedsku.

No, Budimpešta ima i poseban filmski grad, Filmpark Korda, smešten 30-ak kilometara od grada u mestu Ećek.

  • Erik Vajs, poznatiji kao iluzionista Hari Hudini, rođen je u Budimpešti 1874. godine.