Србија – хаб за развој и примену дигиталних решења

Власник и оснивач немачке компаније “CompuGroup Medical” једне од водећих светских компанија у области еЗдравства Франк Готхард ,који се у Србији састао са представницима Владе, Канцеларије за информационе технологијеје, Института за вештачку интелигенцију, Дигиталне Србије, компанија и стартапова у области дигиталних технолошких решења, истакао је да је на пословне разговоре у нашој земљи дошао са великим очекивањима и да су она скоро сва испуњена.  
“Овде можемо да пронађемо могућност да урадимо три ствари. Једна се односи на nearshoring, односно пренос дела пословања на компаније у Србији, друга је проширење нашег модела пословања које у најширем смислу представља област е здравства, што би значајно допринело и унапређењу здравственог система Србије”, рекао је Готхард.  
Као трећу, али не мање важну ствар, навео је да може да се размишља о томе како да се заједно ради на напредовању у примени вештачке интелигенције у области здравства. Готхард, који је у Србији боравио на позив председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, као  компаративну предност Србије истиче квалитетан високостручни кадар, као и да га је у овим разговорима посебно обрадовала мотивација код људи. “Мислим да се та мотивација огледа пре свега у јачини и визијама премијерке Ане Брнабић”, рекао је он.  Додао је да је фасциниранан тиме како је Србија у кратком временском интервалу успела да направи огроман искорак и да верује да ће се напредак наставити истом брзином. Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Михаило Весовић изјавио је Танјугу да је немачка компанија “CompuGroup Medical једна од најинтересантнијих софтверских компанија које су унеле вештачку интелигенцију у систем здравства. “Компанија, која је била и део комплетног електронског умрежавања здравственог система Немачке,  препозната је и на светском нивоу”, рекао је Весовић.
Додао је да људи из ове компаније желе да се упознају са системом функционисања здравственог система у Србији, али и са дигитализацијом државне управе.  Весовић је оценио да је представник велике немачке компаније имао прилику да се увери да Србија представља прави хаб за развој дигиталних решења и њихову примену, не само у државној управи него и у приватној пракси.

You might be interested in