Спој традиционалног и урбаног: Српски дизајнери на Недељи моде у Торину

Српски дизајнери представиће 13. јула своје креације на Недељи моде у Торину када ће бити у прилици да се повежу са светским модним брендовима и компанијама промовишући иновације и најновије трендове домаћег дизајна.   
Ревија српских дизајнера организује се уз подршку Привредне коморе Србије (ПКС) и Европске мреже предузетништва (ЕЕН), а биће одржана у ексклузивној вили Саси, некадашњој резиденцији италијанских принчева из 17. века.  
Догађај који се у Торину успешно организује седми пут, намењен је младим дизајнерима, брендовима у фази афирмације, малим и средњим предузећима текстилног сектора чији је циљ да се представе и повежу са иностраним купцима и професионалцима модне индустрије, истиче Катарина Момчиловић Матић из ПКС. Торино је одлична прилика да се светска публика упозна са трендовима и креацијама перспективних српских дизајнера, али и да се договоре нови послови и унапреди бизнис, додаје Момчиловић Матић.У Торину ће наступити пет наших дизајнера и брендова. Пчелица Маја која се бави израдом ручно рађених, дизајнираних хаљина и комплета за мајке и ћерке на ревији ће премијерно промовисати колекцију луксузних, свечаних хаљина за одрасле и венчаница под именом МАЈА ATELIER, а Helena Scrittore дизајнерска линија женске одеће представиће се колекцијом „Ослободи себе“ (Free yourself). Wild Design обућа и торбе и Neda Porphyrozei  колекција хаљина, имаће заједничку колекцију „Аманет” инспирисану српском историјом 18. и 19. века и хајдучким циклусом епске народне поезије.И Чучук Стана у ТоринуДизајнеркама Тијани Даић и Неди Порфирозеи посебно надахнуће је пружио лик знамените српкиње Чучук Стане, као оличења правичности, мудрости, храбрости и ратоборности. „Част нам је што у држави која је синоним за моду имамо прилику да представљамо Србију, богату историју и културу које су нам наши преци оставили у ’Аманет’, наглашава Даић.На ревији ће наступити и Dress for Success Serbia део глобалне мреже за оснаживање жена, а српски огранак ће се представити новом колекцијом „Пауље“ која је инспирисана накитом из периода броназаног доба пронађеног на истоименом локалитету у западној Србији док ће Интернационални универзитет Новог Пазара представити колекцију свог Департмана за уметност.Овогодишња Недеља моде у Торину одржава се од 6. до 14. јула 2022. године под слоганом “Мода носи мир”.Недељу моде у Торину ће пратити богат програм модних ревија, специјализованих радионица и панела, професионалних б2б састанака.Специјалан гост биће Маки Мандела, ћерка добитника Нобелове награде за мир Нелсона Манделе, којој ће бити уручена специјална награда од стране Николе Папаруса оснивача Афричке модне капије непрофитне организације која се бави питањем дискриминације у модној индустрији.