Сарадња ПКС и UNDP у области циркуларне економије

Привредна комора Србија и Програм Уједињених нација за развој (UNDP) потписали су данас Писмо о намерама са циљем јачања заједничких активности у реализацији пројекта у области заштите животне средине, примене иновација, подршке компанијама за прелазак са линеарног на циркуларни пословни модел и ниско-угљеничног развоја. Документ су у ПКС потписали Михаило Весовић, директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС и Франсин Пикап, стална представница UNDP у Србији.     
„Сарадња са UNDP у области заштите животне средине веома је важна за Србију и домаћу привреду. Програм подстиче и помаже компанијама да развијају идеје, иновације и пројекте засноване на циркуларној економији, улазе у зелену транзицију и јачају своју конкурентност на тржишту“, рекао је Весовић и указао на неопходност усаглашавања домаћих прописа са регулативом ЕУ.  
Компаније, чланице ПКС, биће, по речима Весовића, у прилици да кроз процес акцелерације, тренинге и обуке, менторство и стручну подршку, стекну нова знања и вештине за подизање конкурентности и унапреде своје пословне политике у складу са циркуларном економијом – од промене дизајна производа до повраћаја сировина и смањења производних трошкова у процесу производње. „Прелазак са линеарне на циркуларну економију веома је важан јер помаже да заштитимо животну средину, ублажимо климатске промене и побољшамо конкурентност српских компанија, посебно на њиховом кључном извозном тржишту – тржишту Европске уније. То је такође шанса за привреду Србије да се променом старих образаца брже опорави од негативних последица пандемије КОВИД-19. Овом приликом позивам међународне донаторе, Владу Србије и друге партнере да се прикључе и финансијски подрже овај процес који је користан и за животну средину и за економију“, нагласила је Пикап. ПКС, UNDP и Министарство заштите животне средине позвали су локалне самоуправе, компаније, јавна комунална предузећа и организације цивилног друштва да се укључе у процес унапређења примене иновација у области циркуларне економије. Циљ је, како је истакнуто, да се подстакне и убрза развој решења и пословних модела који могу да допринесу смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (GHG) и ублажавању климатских промена, као и унапређењу конкурентности српских компанија на европском тржишту. Њихови предлози требало би да покажу потенцијал да истовремено остваре и друге друштвене, економске и еколошке користи за заједницу и грађане, као што је смањење загађења ваздуха, воде и земљишта и производња мање количине отпада. Убрзање транзиције ка циркуларној економији помаже Србији у испуњавању циљева приступања Европској унији и унапређењу конкурентности предузећа на међународном тржишту, чинећи њихово пословање „зеленим“, у складу са новим законодавством ЕУ о клими и енергетици. Усвајањем принципа циркуларног пословања привреда такође повећава своје капацитете за привлачење инвестиција које доноси „Зелена агенда ЕУ за Западни Балкан“. Поред тога, циркуларни пословни модели представљају шансу за опоравак пословног сектора, а посебно малих и средњих предузећа, која су у највећој мери била погођена негативним утицајем пандемије КОВИД-19. Планирањем нових, зелених пословних подухвата она истовремено граде и своју одрживост и повећавају отпорност на кризе у будућности.  Јавни позив за иновације у области циркуларне економије отворен је до 01. фебруара 2021. године. Више детаља о начину пријављивања ОВДЕ

You might be interested in