Привреде Западног Балкана конкурентније на јединственом тржишту ЕУ

Привреде Западног Балкана тесно су повезане са Европском унијом, а што скорије укључивање овог региона у јединствено тржиште Уније био би снажан подстицај бољем пословању и јачању конкурентности наших компанија и економија, рекао је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.
Чадеж је на годишњем онлајн састанку са председницима привредних комора Аустрије, Словачке, Италије, Хрватске и других подсетио на предлог пословне заједнице Западног Балкана за бржу интеграцију региона у ЕУ кроз стварање европске економске заједнице Југоисточне Европе и убрзање процеса ка пуноправном чланству. То би по мишљењу Чадежа донело велике бенефите привредама Западног Балкана али и ЕУ.   
Председник ПКС истиче да је Европска унија главни спољнотрговински партнер Србији где одлази 75 одсто српског извоза, да су економије компатибилне и тесно повезане као и да деле  ризике и изазове као што су енергетска криза, раст цена хране, сировина, инфлације…
 Михаило Весовић, директор сектора за интернационализацију  ПКС, подсетио је да је Србијa у турбулетним временима одржала макроекономску стабилност, запосленост и ниво инвестиција. Додаје да је ПКС била снажна подршка привреди како током пандемије тако и данас у време украјинске кризе. „Одмах по почетку кризе у Украјини, покренули смо инфо сервис за привреду, успели смо да извучемо велики број возача и камиона који су се затекли у Украјини крајем фебруара. Свакодневно пружамо важне информације компанијама од ситуације на граничним прелазима до финансијских анализа“, рекао је Весовић. Наш приоритет је да помогнемо компанијама да се позиционирају и на новим тржиштима као што су Блиски исток и Северна Африка, а циљ нам је потписивање што више споразума о слободној трговини са што више држава како пласман наших производа не би био оптерећен високим цариским дажбинама.  Оцењујући да се Европа налази у великој кризи, Лук Фрајден, председник Уније европских комора- Eurochambers указао је је да су  потребне структурне мере и субвенције како би се компанијама помогло да превазиђу проблеме у пословању. Поручује да је неопходна сарадња привредних комора и пословних заједница јер само заједничким активностима могу да се превазиђу изазови. 

You might be interested in