Посао за 200 текстилаца у Рашком округу

Привредна  комора Србије (ПКС) и Немачка агенцијa за међународну сарадњу (ГИЗ) у сарадњи са компанијом  LUSS Textile из Рашке покренула је Тренинг центар за обуку текстилних радника у овом региону. Вишемесечну обуку похађаће 125 полазника који ће стећи знања и вештине неопходне за рад у текстилној индустрији на најсавременијим машинама. По завршетку обуке, уз још 75 колега, могу да очекују стално запослење у компанијама Рашког округа, највише у Luss Textile.  
„Реализација овог програма омогућиће незапосленим особама из региона Рашке да пронађу стално запослење и обезбеде редовна примања за своје породице, а поред тога, очекује се да обуку похађају и полазници који су се вратили са привременог рада из иностранства. Oбезбеђене су машине за обуку као и стручни предавачи, a компанија LUSS Textile је обезбедила простор неопходан за обуку која траје до 30. новембра ове године“, рекао је Немања Јовановић из Удружења за индустрију текстила, одеће, коже и обуће ПКС.  Он је додао да је извоз текстилних производа и одевних предмета износио прошле године 1,027 милијарди долара, што је за 13 одсто више у односу на 2020. годину, док је прошлогодишњи извоз обуће и производа од коже износио 505 милиона долара што је 22 одсто више у односу на 2020.  
„Овај пројекат  вредан је пола милиона евра и део је глобалног програма „Миграције за развој“,  финансираног од немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ). Креиран је како би се подстакао локални рурални развој, обезбедила економска сигурност и створиле могућности за запошљавање у рашком региону, који је препознат као велики потенцијал у области текстилне индустрије, пружањем преко потребног програма обуке радне снаге који ће помоћи у подучавању и поновном тренирању одговарајућих радних вештина за социјално и економски угрожене појединце“, каже Марија Драгић из ГИЗ-а. Саво Митровић, власник компаније Luss Textile рекао је да стручан и обучен кадар важан у овој индустрији како би компаније могле да одговоре захтевима тржишта и имају континуитет у производњи.   Фото: Немања Јовановић

You might be interested in