Подржимо младе да буду успешни у бизнису

Омладинско предузетништво је велики економски потенцијал, извор нових запошљавања, а ентузијазам и енергија младих покретачка су снага развоја привреде и друштва. Важно је подржати младе да превазиђу почетничке изазове у пословању и да добре идеје преточе у успешан бизнис, истакнуто је на конференцији „Покрени се-крени у бизнис“, коју је организовао Сектор предузетништва Привредне коморе Србије (ПКС). 
Економско оснаживање младих један је од приоритета ПКС и наш је циљ да се охрабре да након формалног школовања започну сопствени посао и остану у земљи, рекла је директорка Сектора за предузетништво ПКС Бранислава Симанић. „Увек смо ту смо да им саветима и подршком помогнемо да превазиђу прве потешкоће. Комора низом активности пружа подршку младим предузетницима у развијању пословања кроз бесплатне едукације, промоцију и пословно повезивање на регионалном и међународном нивоу“, истакла је Симанић. 
Током 2021. године положај младих на тржишту рада је побољшан, у четвртом кварталу је у поређењу са истим периодом 2020. године запослено 15.200 младих више, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на конференцији „Покрени се – Крени у бизнис“ у Привредној комори Србије.„Индикатори на тржишту рада за младе су много бољи него што су били, а поготово у односу на пре 10 година. Млади су наша покретачка снага, а држава је препознала њихов значај и жели све своје ресурсе да усмери да их укључи у заједнички тим, јер заједно можемо све“, истакла је Кисић.Министарка Кисић је додала да држава наставља са мерама усмереним ка даљем унапређењу положаја младих када је у питању њихово запошљавање. Међу тим мерама су, поред осталих, програм „Моја прва плата“, многобројне субвенције, мере активне политике запошљавања, програм „Гаранција за младе“.Држава, како је нагласила проф. др Кисић, жели да укључи младе и да им да прилику да  покажу колико могу и знају, да преузму лидерску улогу.  „Будите одважни, држите се пута који сте зацртали, покажите своју снагу, а државе је ту да вам помогне да на том путу остварите своје снове“, истакла је Кисић.Државни секретар у Министарству привреде Милан Љушић објашњава да министарство активно ради на развоју предузетничког духа и вештина младих, као и на усклађивању потреба привреде са образовањем младих, како би, по завршетку школовања, дошли лакше до запослења или започели сами свој посао.„Према званичним подацима, стопа запослености младих у трећем кварталу 2021. године износила 27,3 одсто што је  повећање од 6,2 процента у односу на исти период 2020. Министарство је први пут, у 2021. години, реализовало  посебан програм финансијске подршке младима, женама предузетницама у почетној фази пословања  и онима који тек желе да отпочну своје пословање. За ове намене, издвојено је 100 милиона динара из буџета и подржано 100 привредних субјеката. За наставак спровођења програма подршке, Министарство је и ове године издвојило исти износ а јавни позив, отворен 24. јануара, трајаће све до утрошка средстава, односно најкасније до 31. децембра 2022. године.У оквиру конференције “Покрени се – Крени у бизнис” кроз панел дискусије искусни предузетници представили су своја искуства – како су започели своје прве предузетничке подухвате и какав је био пут до данашњих бизниса, а указано је на важност дигитализације за успех у предузетништву.