Лајтл: Сарадњом у региону брже до ЕУ

СликаВест, Београд, 22. јануар – Председник Еврокоморе (Eurochambers) Кристоф Лајтл оценио је синоћ у Бриселу да је договор о успостављању директне авио линије између Београда и Приштине врло добар сигнал и поручио да Западни Балкан, који има заједничку историју и дели заједничку садашњост, ради заједничке будућности, мора међусобно више да сарађује.

Исказао је и задовољство што, како је рекао, његов пријатељ Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, покреће иницијативе које доприносе регионалној сарадњи и повезивању, изградњи заједничког тржишта рада, дигитализацији региона…

Чадежу је, иначе, на јучерашњој седници Председништва Еврокоморе указано поверење да, осим руковођења Мрежом дигиталних сервиса највеће европске пословне асоцијације која окупља више од 20 милиона компанија – чланица комора из 46 земаља, убудуће, заједно са финским колегом, води и Комитет Еврокоморе за јединствено тржиште ЕУ.

„Веома је важно да заједнички простор Западног Балкана буде огледало јединственог тржишта Европске уније јер је то најбољи начин да се економије региона што боље припреме за улазак у ЕУ и заједно раде у оквиру пословних организација као што је Eurochambers“, указао је Лајтл.

Лајт је нагласио да је „Западни Балкан већ део европске породице, а да ће  формално постати њен део, уколико се за то добро припреми и за то буде спреман“. Изразио је и наду да ће се „преговори што пре наставити”.

Председник Привредне коморе Србије представио је члановима Председништва Еврокоморе предности западнобалканских економских интеграција, напредак у спровођењу иницијативе Мали Шенген, као и активности у оквиру Дигиталне академије Еврокоморе одржане у Србији.

Чадеж је, у изјави после састанка у Еврокомори, нагласио да му је велика част што ће убудуће, у оквиру председништва Еврокоморе, уз послове на дигиталној трансформацији европске привреде, копредседавати Комитету за јединствено тржиште.

„То ће бити велики изазов, утолико пре што је ово први пут да копредседавајући не долази из земаља чланица ЕУ, већ из земаља кандидата за чланство“, рекао је Чадеж.

Истовремено, посматрамо ли везе наше привреде са Европском унијом, ми смо, по речима Чадежа, економски више интегрисани у ЕУ од неких садашњих чланица, које су географски удаљеније, попут Малте или Кипра.

Европска унија је, подсетио је, највећи економски партнер Србије и региона, компаније из ЕУ су код нас веома активне и доминантне на нашем тржишту, највише су инвестирале, саградиле своје фабрике и у своје добављачке ланце укључиле наша средња и велика предузећа.

„Веома је важно да се управо у тој области добро припремимо, да спремни изађемо на јединствено европско тржиште. То је корисно и у контексту регионалних иницијатива, као што је ‘Мали Шенген’ која је постала приоритет на највишем политичком нивоу“, оценио је Чадеж.

По речима Чадежа, циљ иницијативе „Мали Шенген“ коју су покренули преседник Вучић и премијери Рама и Заев и којој ће се, верује, придружити и остали у региону, јесте убрзано спровођење свега што је до сада договорено, како кроз CEFTA, тако и у оквиру Берлинског процеса, кроз Вишегодишњи акциони план за стварање јединственог економског простора.

„Сада имамо политичку вољу и лидерство да се ствари на терену убрзају и спроведу, како бисмо дошли до јединственог тржишта и економије, које ће нам омогућити да брже растемо, више зарађујемо и дођемо до нових радних места“, закључио је Чадеж.

You might be interested in