МАРКО ЧАДЕЖ: Подршка из Вашингтона “Мини Шенгену”

 

СликаВест,16.јануар-Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, изјавио је у Вашингтону да експерти Атлантског савета, утицајног америчког института, подржавају напредак у јачању регионалних интеграција на Западном Балкану кроз иницијативу “Мали Шенген”, као нову агенду за раст и економско снажење, већу стабилност региона и убрзање реформи како би западнобалканске економије спремније и брже ушле у Европску унију.
На округлом столу са експертском групом Атлантског савета Чадеж је представио предности регионалних интеграција, истичући да су садашње појачане активности за изградњу заједничког тржишта, захваљујући политичком руководству и јасним политичким приоритетима, које су поставили председник Србије и премијери Албаније и Македоније, снажније и ефективније него раније.
“Иницијатива за изградњу западнобалканског економског простора – заједничког тржишта  и региона као јединствене инвестиционе дестинације, у коме ће грађани и привреда  уживати користи слободног кретања људи, робе, услуга и капитала домаћим привредницима прошириће простор за пословање. Значајно ће смањити трошкове, повећати конкурентност, убрзати трговину и омогућити раст размене унутар региона и са светом. То је управо оно за шта се залаже и пословна заједница региона коју представља Коморски инвестициони форум Западног Балкана. Истовремено, то ће Западни Балкан учинити привлачнијим за међународну пословну заједницу, за стране компаније које су већ присутне и желе да се шире у региону, али и за будуће које ће моћи да рачунају на велико регионално тржиште са 18 милиона потрошача”, рекао је Чадеж у разговору са члановима Атлантског савета.

Изразио је уверење да ће такве нове пословне прилике бити убедљив подстицај за остале у региону да се прикључе иницијативи Мали Шенген и брзо и ефикасно ускладе своје пословање и прописе са договорима у оквиру ове иницијативе.

Председник Привредне коморе Србије позвао је владе Западног Балкана да додатно појачају напоре на изградњи заједничког економског простора, а Европску унију на стратегију инклузивног проширења која би омогућила примену усклађених закона и прописа и пре званичног  чланства у ЕУ и обезбедила економске повластице за компаније из региона какве уживају и привреде чланица.

„То је и прилика за конструктивну улогу САД на Западном Балкану, дајући свој допринос расту и стабилности у региону, кроз економски приступ решавању балканских изазова, рекао је Чадеж, истичући да је такав приступ препознао у порукама амбасадора Гренела са представницима пословне заједнице током разговора у Београду.

„Предности  интегрисаног тржишта  и уласка у  европске  ланце снабдевања огромне су и значајно превазилазе трошкове које производи садашња економска уситњеност и које би донео наставак политичких тензија у региону“, указао је Чадеж.

Чвршће регионалне економске интеграције на Западном Балкану, по његовим речима, најбољи су пут да обезбедимо политички оквир за дубље интеграционе процесе између економија Западног Балкана и бржи улазак регионалних економија у Европску унију.

“Оне нису замена за чланство у ЕУ, већ начин да се боље, кроз реформе, припремимо и спремнији уђемо у Европску унију, указао је Чадеж.

На значај и подршку напорима да Западни Балкан постане део ЕУ, указали су и учесници округлог стола у Атлантском савету. У реализацији иницијативе „Мали Шенген” препознали су механизам за убрзање реформи неопходних за приступање ЕУ и стварање нових економских могућности за регион.  Нагласили су и значај именовања амбасадора Ричарда Гренела за специјалног изасланика Трампове администрације, који се током посете региону прво састао са представницима пословних заједница Србије и Косова.

Током боравка у Вашингтону, председник Привредне коморе Србије, данас и сутра, имаће низ састанака са утицајним представницима државних инстититуција – конгресменима, сенаторима у Стејт департменту, лидерима пословног сектора и асоцијација, као и реномираних америчких медија. Са саговорницима ће разговарати о регионалним интеграцијама, новим приликама за пословање америчке пословне заједнице у Србији и региону, бољем позиционирању српске привреде на америчком тржишту, а посебно о могућностима за сарадњу и потенцијалима растућег ИТ сектора, чије технолошке иновације примењују компаније и институције у САД.

You might be interested in