Компанија „РЖД Интернешнл“ завршила полагање железничког колосека на кључном објекту деонице Стара Пазова – Нови Сад у Србији

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и генералног директора – председника управе „Руске железнице“ о.а.д. Олега Белозјорова руска компанија „РЖД Интернешнл“ данас је извела спајање железничког колосека у зони Чортановаца на деоници Стара Пазова – Нови Сад пруге Београд – Будимпешта у Србији.

Свечана церемонија полагања последњег шинског поља горњег строја колосека, који омогућава формирање континуитет железничког саобраћаја на овој деоници, одржана је на вијадукту Чортановци у плавном делу Дунава. На догађају су такође присуствовали министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије Томислав Момировић, Његова Екселенција амбасадор Русије у Србији Александр Боцан-Харченко и други уважени гости.

У априлу ове године, пола године пре уговорних рокова, компанија „РЖД Интернешнл“ је завршила изградњу два најкрупнија објекта у Србији –вијадукта дугог три километра и тунела Чортановци. Извођење радова на изградњи и модернизацији пруге Стара Пазова – Нови Сад дужине 40,4 км, где компанија изводи радове од 2017. године, је у финалној фази.

До сада су завршени грађевински радови на свим вештачким објектима, приводи се крају постављање панела за заштиту од буке, положено је 85% укупног обима горњег строја колосека. Сви радови треба да буду завршени крајем 2021. године, у складу са динамиком.

Такође у оквиру уговора, који је потписан у децембру прошле године, темпом пре рока, наставља се изградња контактне мреже за електрификацију пруге, реконструкција старих и изградња нових станичних и службених зграда.

Након завршетка изградње, пруга Стара Пазова – Нови Сад постаће прва брза пруга у Србији, где ће возови саобраћати брзином до 200 км/ч. У циљу потврде сигурности изграђених објеката и њихове усклађености са светским стандардима, за учешће у процесу техничког надзора над квалитетом радова и испитивања, ангажоване су водеће европске железничке компаније.

Генерални директор „РЖД Интернешнл“ Сергеј Стољаров: „Током изградње смо користили напредне руске и међународне технологије, које су омогућиле не само да се радови изводе са највишим нивоом квалитета, већ и да се испоштују рокови, дефинисани уговором“.

You might be interested in