ДЕЧЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАД ПРОСЛАВИО 70. РОЂЕНДАН

Дечји културни центар Београд данас је у Ташмајданском парку прославио свој јубиларни 70. рођендан!

Деца и  млади имали су прилику да учествују у разноврсним креативним радионицама и да се забаве уз сликање, цртање стрипова и карикатура, вајање у глини, али и да учествују у спортској и еколошкој радионици. Поред радионица које се иначе одржавају током школске године у Дечјем културном центру Београд, за прославу 70. рођендана приређена је и хуманитарна ликовна радионица Удружења самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом „Плава шкољка”. Упоредо са креативним радионицама организован је рођендански концерт, на којем су се представила деца Дечјег културног центра Београд – Хор ДКЦБ, Балетски студио, Студио глуме и Вокална група „Нађи своју звезду”, као и солисти музичког фестивала ФЕДЕМУС. Музичко-сценски доживљај употпунили су пријатељи и сарадници ове градске институције културе за децу – Сергеј Ћетковић, Леонтина, Ивана Петерс, Тијана Дапчевић, Зое Кида, Мари Мари, Пеђолино и Хор „Чаролија”.

Дечји културни центар Београд, намењен свој деци света, почео је са радом давне 1952. године као Дом пионира у објекту који се налазио у Кнез Михаиловој улици, да би се 1968. године преселио у нови објекат у Таковску број 8, где се и данас, на површини од 2200 м2, одвијају многобројни програми намењени деци и младима.

– Ми растемо и даље! Градска управа Града Београда обезбедила је још један објекат за децу, који се налази на Дедињу, у којем ћемо наставити да креирамо културно-образовне програме за децу и младе, доприносећи њиховом одрастању и развоју у добре, креативне и образоване људе – истакао је на данашњој прослави директор Дечјег културног центра Београд, проф. мр Драган Марић.

У организацији ове куће реализују се најзначајнији дечји фестивали и манифестације, у којима учествују деца од предшколског до средњошколског узраста, наставници, педагози, родитељи, баке и деке и целе породице. Једна од најпопуларнијих манифестација је Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе”, који окупља децу из свих крајева Европе, сваке године од 2. до 5. октобра. Поред ове највеће дечје манифестације у региону, Дечји културни центар Београд организује „Свесрпски дечји сабор”, „Дан традиције”, Дечје београдско пролеће, ДЕМУС, Фестивал хорова деце и младих – ФЕДЕХО, Фестивал „Деца композитори“, „Плесне сусрете”, Фестивал младих кореографа „Искорак”,  Фестивал дечјег видео клипа КИДИКЕМ, Глумијаду и друге културно-образовне програме намењене деци и младима.

You might be interested in