Деца и млади у доба короне

Како се цео свет већ годину дана суочава са озбиљним проблемима проузрокованим пандемијом коронавируса, сви су се нашли пред истим изазовима – како остати здрав, физички и психички, како поред доброг здравља сачувати и добар дух, код старијих и код младих и како се изборити са страховима који се по природи ствари јављају у оваквим околностима.

Од првог дана ванредног стања у Србији, професор мр Драган Марић, директор Дечјег културног центра Београд, покренуо је цео тим ове институције културе за децу да осмисли, реализује, медијски промовише и мотивише децу Србије, али и дијаспоре, да стваралаштвом одговоре на све изазове изолације. Тако су реализовани ликовни, литерарни и видео конкурс „Нема фрке уз унуке“, којим су деца слала поруке охрабрења најстаријим суграђанима, развијајући свест о значају личног доприноса и одговорности према старијима. Остварен је и стрип каиш конкурс „Корона-иш“ где су деца на аутентичан и веома духовит начин представљала своје виђење ванредне ситуације проузроковане пандемијом вируса Ковид – 19 у форми стрипа, као и конкурс „Тајне бакине кухиње“ када су деца позвана да поделе рецепте својих бака и прикажу своје кулинарско умеће и фото-конкурс „Моја чуваркућа“ у сусрет Ускрсу.

  • Иако нас наше име дефинише као локалну, градску институцију, својим манифестацијама и успостављеним копродукцијама, сарадњом и пријатељством, одавно смо постали кровна национална кућа стваралаштва деце и за децу, али и институција која је истински амбасадор културе српских малишана у Европи, па и шире. Оно што је још важније, колико се представљамо у свету, толико и нашу децу из расејања сабирамо у земљи порекла, у Србији. Примера ради, поменућемо само две од безбројних манифестација које илуструју нашу дечју дипломатију и рад са најмлађима у дијаспори: „Радост Европе“ (иначе носилац највећег признања ЕУ – ЕFFE) и „Свесрпски дечји сабор“. – истиче на почетку разговора наш саговорник.
  • Веома нам је било важно да у овој изузетно тешкој друштвеној ситуацији, у којој се нашла цела планета, својим радом и креативношћу пружимо подршку деци и младима и усмеримо их да своја осећања исказују кроз уметничке медије. Тако су настали бројни ликовни, литерарни, музички, видео и фото конкурси, на којима су учествовале основне школе из целе Србије, као и допунске српске школе из региона и дијаспоре. На конкурсе су пристизали дечји радови из Србије али и из Италије, Француске, Финске, Данске, Норвешке, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и других земаља. Организовањем разноврсних онлајн културно-образовних програма за децу успели смо да окупимо младе и да им свакодневницу учинимо лепшом и лакшом.

Поред већ поменутих онлајн конкурса, Дечји културни центар Београд од марта ове године осмислио је и успешно реализовао конкурсе који су заокупили дечију пажњу – Ликовни конкурс „Боје нека кажу своје”, Литерарно-ликовни конкурс „Мој љубимац”, Ликовни конкурс „Стрип-каиш”, Ликовно-литерарни-фото конкурс „Домовина се брани лепотом и знањем”, као и онлајн фестивале – Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе”, Фестивал дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС, Међународни фестивал дечије драмске игре ГЛУМИЈАДА, Позоришни фестивал за децу и младе ФЕСТИЋ, Фестивал дечјег плесног стваралаштва ПЛЕСНИ СУСРЕТИ. Преносећи све ове интересантне и квалитетне програме путем Јутјуб канала Дечјег културног центра Београд, први пут су и деца из дијаспоре имала прилику да виде и уживају у културној понуди српске престонице.  

  • Састав српског расејања последњих година је значајно промењен. Све је више представника средње генерације из Србије која својој деци жели да пружи бар делић оно што су и они сами као деца имали – интересантне позоришне представе и то на матерњем језику. Такву могућност  њихова деца немају те су стога представе које је Дечји културни центар Београд понудио преко свог Јутјуб канала биле не само информативне већ и едукативне. Већина родитеља и када дође у свој родни крај не може да одведе дете на неку позоришну представу јер временске прилике то не дозвољавају – преко лета је пауза, а пред Нову годину и ако може нешто да се погледа често се не може доћи до карата – изнела је свој утисак Катарина Крстић-Тадић, уредница Интернет портала www.rasejanje.info

Она додаје да је код многе деце и сам језик проблем – не разумеју га добро. Веома драгоцено је зато било што су породице које живе у дијаспори могле да прате програм на српском језику и да родитељи, притискајући паузу на свом рачунару или ТВ даљинском управљачу, разјасне деци не само непознате речи већ и да помогну у ономе што мисаоно не разумеју. Велику улогу у ширењу културе имају и наставници који предају у српским допунским школама у расејању, јер они, када им група то дозвољава, на часу заједно одгледају неку позоришну представу која се управо налази на Јутјуб каналу ДКЦБ – закључује Катарина Крстић-Тадић.

Питајући Драгана Марића, који је шест година на челу Дечјег културног центра Београд, какви су планови за даље и да ли ће ова најзначајнија и настарија дечија институција културе у Србији наставити и даље да делује и ван граница Србије, одговорио нам је да је мисија Дечјег културног центра Београд да деци у Србији и дијаспори понуди квалитетне културно – уметничке и едукативне садржаје, који су развојно подстицајни, креативни и који одговарају на потребе деце и младих.

  • Дечји културни центар Београд у 2021. години планира да настави са реализацијом програма који су се већ показали веома успешним, али и да своју понуду обогати новим и савременим идејама. Управо је у току онлајн конкурс „Новогодишња прича”, који ауторима најлепших прича доноси упис у Филмску радионицу „Направи свој филм” и бесплатно похађање онлајн часова филмске школе од фебруара до краја маја 2021. године. Од марта 2020. године Дечји културни центар Београд није смањио своју активност, већ је програме прилагођавао актуелној епидемиолошкој ситуацији, премештајући их на дигиталне платформе и чинећи их доступним деци и младима. Наставићемо са том праксом и у следећој години, са циљем да и даље будемо активни и креативни, како бисмо мотивисали децу и младе из Србије и дијаспоре да развијају своје креативне могућности и искажу све своје потенцијале. – поручио је Драган Марић.

You might be interested in