Парастос у Саборној цркви и цвеће на гробу Јована Рашковића

СликаВест,Београд,28.јул-Академику Јовану Рашковићу данас је служен парастос у саборној цркви у Београду.После парастоса положено је цвеће на његовом гробу у Алеји заслужних грађана на Новом бробљу. О животу и политичким идејама Рашковића говорили су  академик САНУ Драган Шкорић ,посланик у Скупштини АП Војводине  Драгомир Лалић и још неколико Рашковићевих сарадника и пријатеља.

Академик и политичар Јован Рашковић (Книн, 5. јул 1929 – Београд, 28. јул 1992), рано преминули, светски угледни психијатар и неуропсихијатар, оставио вје велики траг у крајишкој и целокупној српској политици трагичних деведесетих година. Остао је савест времена, што успева само реткима.

Рашковић је до пред почетак грађанског рата у Хрватској живео у Шибенику, у којем је неколико година био директор болнице и Медицинског центра и стекао међународну славу стручњака у области неуропсихијатрије и психијатрије. Из Шибеника је протеран јуна 1990. после петиције коју је потписало 30.000 његових суграђана.

Сплитска оптужница га је, у  лето 1992.  теретила да је од половине 1990, као председник СДС, „окупљао српске екстремисте склоне злоупотреби легалног политичког деловања и иницирао, подстицао и организовао разне делатности управљене на угрожавање територијалне укупности Републике Хрватске“. У њој је наведено да је „писаним и противуставним путем покушао да отцепи дио територије Републике Хрватске и припоји га другој држави“.

Добрица Ћосић је о околностима у којима је наступила смрт његовог пријатеља, записао да Јован Рашковић није умро од болести, иако је имао тешке операције и био крхког здравља. „Он је пресвиснуо од патње због српског страдања и грађанског рата у Хрватској. Он је умро од инфаркта у својој кући, у Скадарлији: у ствари, он је изрешетан рафалима у Шибенику, Книну, Крајини“.

Именом Јована Рашковића названа је, пре неколико година улица у општини Земун, у избегличком насељу Алтина. Његово име носе улице у неколико градова у Републици Српској (БиХ). У Бањалуци је то улица у насељу Сунце, у Требињи у Новом Сарајеву су улице близу центра.  А у Мркоњић Граду је Медицински центар „Др Јован Рашковић“, који се налази у Улица Јована Рашковића бб.

You might be interested in