Градоначелник Мали и министар Ђорђевић положили венце на спомен-обележје у Алеји жртава бомбардовања Београда

СликаВест,Београд,06.априлa-Градоначелник Београдa Синиша Мали је подсетио да је на данашњи дан пре 77 година Београд још једанпут разаран и уништен, те да је у нападу нацистичке Немачке, који је почео рано ујутру, страдало између 2.500 и 4.000 људи.
– Београд је био готово у потпуности разрушен, стотине зграда и кућа су уништене, Народна библиотека је потпуно уништена, а тог дана је погинуло 1.992 људи који су у овој Алеји сахрањени. Из тог рата, те борбе, смо изашли као победници. За нас и за нашу децу је важно то што се данас боримо за другачију Србију која је фактор мира и стабилности у региону, да економски јачамо, боримо се за нова радна места и да деци оставимо бољу и лепшу будућност – истакао је Мали.
Наша је обавеза, додао је градоначелник, да чувамо успомену на оне који су своје животе дали током свих разарања.
Министар Ђорђевић је рекао да су српски народ и Србија увек у историји били на правој страни, а тако је било и у Другом светском рату.
– Нажалост, жртве које је српски народ претрпео биле су велике. Непријатељ је, док је још било рано јутро и док је народ спавао, извео бомбардовање Београда и Србије и проузроковао велике жртве и то је чинио током целог Другог светског рата. Наша дужност и обавеза је да се сећамо тих времена, свих жртава које су дале своје животе како бисмо данас живели у слободи – нагласио је Ђорђевић.
Како је навео, Министарство ће чувати традицију и радити на томе да „слобода и оно што су они остварили за нас буде вечно“.
Догађају је присуствовао и директор ЈКП „Погребне услуге“ Драган Балтовски.
Венце у Алеји страдалих у бомбардовању 6. априла положили су и Удружење Београђана „6. април“ и Удружење Цивилних инвалида

Related Post