Srpski pametni sistem za reciklažu na takmičenju startapova u Pragu

Startap Solagro koji čine Nemanja Janić, Marko Kaličanin i Đorđe Đorđević, sa inovativnom idejom pametnog sistema za reciklažu, pobedio je na prvom PowerUp! takmičenju u Srbiji. Sistem se sastoji od pametne drobilice i aplikacije za mobilni telefon, a prodaja Solagro sistema raste iz godine u godinu.

Takmičenjeje održano u organizaciji Startita i evropske kompanije InnoEnergy koja umrežava i podstiče razvoj startapova iz oblasti energetike.Zahvaljujući pobedi na lokalnom takmičenju ovaj tim se izborio za priliku da osvoji nagradu do 30.000 i investiciju od 150.000 evra na regionalnom finalu 19. juna u Pragu. Drugo mesto osvojio je startap Freon frog  sa  projektom filtriranja freonskog gasa iz rashladnih uređaja kako ne bi bio štetan po ozonski omotač, dok je trećeplasirani Poduhvat predstavio inovativnu vetro turbinu višestruko manju, a efikasniju u odnosu na klasične, savremene vetrenjače.

Ovom pobedom srpski tim dobio je priliku da se takmiči sa pobedničkim startapima iz 24 centralno-evropskih zemalja.

„Veoma smo zadovoljni pobedom a sada nas čeka regionalni nivo u Pragu. Za nas je najveći značaj ovog takmičenja to što ćemo imati priliku da se upoznamo i povežemo sa mnoštvom ljudi bitnih za dalju realizaciju našeg projekta a ukoliko osvojimo i neku od nagrada to će nam svakako biti od velike pomoći u daljem radu“, Nemanja Janić, Solagro.

Pobednika je odabrao tročlani žiri u sastavu: Kristina Jazinka Nikolić (Strawberry Energy), Vladimir Trkulja (Startit), Michal Kraszewski (InnoEnergy).

You might be interested in