Srbija vodeća zemlja regiona za suportivnu onkologiju

Srbija je prepoznata kao vodeća zemlja u regionu za suportivnu onkologiju i pripala joj je čast da, drugi put zaredom, organizuje Simpozijum za Istočnu Evropu i Balkan o suportivnoj  onkologiji čiji je cilj da ukaže na važnost očuvanja kvaliteta života pacijenta i porodice.

Predavači simpozijuma, koji će biti održan u Beogradu 1. i 2. decembra u hotelu Falkensteiner, biće vodeći eksperti iz Evrope i Amerike, a moto skupa je: lečimo pacijenta, a ne tumor, organ ili dijagnozu, saopštilo je Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS).

Osim najboljeg mogućeg lečenje tumora, savremena onkologija ima za cilj i podršku pacijentu i porodici da očuvaju kvalitet života i da što lakše podnesu bolest i lečenje. Kvalitet života može biti ugrožen simptomima bolesti i neželjenim dejstvima onkološkog lečenja. Ne smemo zaboraviti ni  različite psihološke, socijalne, pa i finansijske probleme koji neumitno prate malignu bolest.

Timovi za onkologiju i suportivnu onkologiju u svetu tesno saradjuju kako bi se postigao zajednički cilj: da pacijent živi što duže i što bolje. Institut za onkologiju i radiologiju Srbije ima edukovan tim stručnjaka za suportivnu onkologiju koji, osim lekara i sestara, čine i psiholog, farmaceut i socijalni radnik.

Potrebno je povećati svest o mogućim tegobama i problemima sa kojima se suočavaju pacijent i porodica tokom maligne bolesti, a potrebno je obezbediti i edukovati stručno osobolje koje bi se bavilo ovom disciplinom , kao i unaprediti dostupnost lekova koji su neophodni za lečenje simptoma i komplikacija maligne bolesti i njenog lečenja.

Pokrovitelji Simpozijuma su: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,  Kancerološka sekcija Srpskog lekarskog društva, Multinacionalna asocijacija za suportivnu terapiju obolelih od malignih oboljenja  (MASCC), Evropska škola Onkologije (ESO) i  Evropsko udruženje za ginekološku onkologiju (ESGO).

Simpozijum je akreditovan i od strane Evropskog Udruženja Medikalnih Onkologa (ESMO) kao skup prve kategorije.

You might be interested in