Pupovac i Jović zadovoljni, do bonusa im trebalo dva puta više glasova

SlikaVest,Beograd,27.maja-Lista Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) nije prešla izborni prag na juče održanim izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj. Predsednik te stranke i nosilac liste Milorad Pupovac rekao je da je zadovoljan kampanjom i rezultatima, jer je SDSS “postigla vidljivost koju nije imala, kao i političke ciljeve koje do sada nije uspevao da postigne”.

Dejan Jović, drugi na listi SDSS, inače nezavisni kandidat a nekadašnji savetnik predsednika Hrvatske Ive Josipovića, dobio je 4.102 preferencijalna glasa birača. Time je pretekao veći broj lokalnih i nacionalnih političara. On je rekao da je zadovaljan tim kao i ukupnim rezultatom stranke koja je osvojila oko 30.000 glasova (za prolaz je bilo potrebno dvostruko više)

Na četiri biračka mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u Srbiji juče su na izborima za Evropski parlament glasala ukupno 1.994 hrvatska državljanina sa biračkim pravom. Na dva biračka mesta u Beogradu glasalo je njih 1.360 a na dva glasačka mesta u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici 634, oni koji imaju prebivalište u Vojvodini.

Gotovo svi beogradski mediji, ali i mnogi u okruženju, objavili su fotografije i video snimke koji pokazuju povećan interes glasača za učešće na tim izborima. Nekoliko sati pred konzularnim prostorijama u centru Beograda bili su dugi redovi, ali je zbirni podatak na kraju glasanja bio da je glasanju na tom mestu i u Subotici pristupilo ukupno manje od 2.000 ljudi. To je ipak višestruko više nego u svim ranijem izborima organizovanim u konzularnim predstavništvima Hrvatske, ali je i toizuzetno  mali procenat ukupnog broja onih koji su mogli da ostvare izborno pravo.  Samostalna demokratska srpska stranke je i u Srbiji osvojila desetak puta više glasova od konkurentskog Demokratskog saveza Srba, međutim,  ukupno je ostvarila nešto manje od tri odsto podrške i nije poslala poslanika u Evropski parlament.