Ko se javlja na terapije za odvikavanje od pušenja?

Još uvek ste dovoljno mladi, imate problema sa kondicijom, želite da se oslobodite loših navika, ne želite da završite kao vaš roditelj boreći se za dah od kašlja, želite da dočekate unučiće ili da ih gledate kako rastu?

Ovo su najčešći profili pušača u Srbiji koji se javljaju na terapije za odvikavanje od pušenja.

Poslednjih pet godina žene u većem procentu žele da ostave cigarete. Centru za odvikavanje od pušenja javi se u proseku 60 odsto žena i 40 odsto muškaraca. Žene više brinu o svom zdravlju, ali više brinu i o svom svom izgledu. Žele da što duže zadrže mladalači izgled, a poznato je da pušenje veoma loše utiče na ten i kosu“, ukazuje terapeut Centra za odvikavanje od pušenja Alen Kar, Milenko Petronijević.

Na jednodnevne terapije odvikavanje od pušenja, uspešne u 90 odsto slučajeva, najčešće dolaze žene u tridesetim i četrdesetim godinama koje imaju vrlo izraženu želju da ostave pušenje. Još uvek su dovoljno mlade i žele da se oslobode loše navike.  Želja za trudnoćom i samo blagosloveno stanje je kod mnogih žena veliki motiv za ostavljanje pušenja. kao što je i veliki motiv majki da prestanu da puše i ne pružaju loš primer svojoj deci.

U znatnom broju žele da prestanu da puše i žene od između 55 i 65 godina. Njihovi razlozi za raskid sa cigaretama su drugačiji – imaju ozbiljan problem sa kondicijom, mnogo kašlju, hoće da dočekaju unučiće ili da  porastu uz njih, objašnjava Petronijević.

Prema njegovim rečima, žene su mnogo otvorenije za saradnju i spremne da aktivno učestvuju na terapijama. Njihov najveći strah je da će se ugojiti kada prestanu da puše. Međutim, istina je da se ljudi goje od viška hrane, a ne od manjka cigareta. Kada se ostavi pušenje razbijanjem zabluda, cigareta se ne zamenjuje hranom, niti bilo kojom drugom nikotinskom zamenom.

Žene bolje razumeju psihičku krizu koja nastaje kada se ostave cigarete snagom volje. Jedan bes, tuga, strah i depresije se javljaju kao posledica ostavljanja cigareta kao svojih prijatelja kojih se odričemo, a želimo da im se vratimo. Kada razbiju sve zablude koje svi pušači na svetu imaju, žene lako prestaju da puše i postaju srećni nepušači, ukazuje Petronijević.

You might be interested in