Kомпаније помажу опремање привремених болница

Са намером да допринесу што ефикаснијем раду привремених болница у Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима и бољим условима смештаја оболелих од вируса COVID 19, многе домаће компаније, у сарадњи са Привредном комором Србије и градским управама, већ су упутиле донације из свог производног и продајног програма.

Листа компанија које на овај начин организовано помажу функционисање привременог смештаја и желе да побољшају боравак пацијената, из дана у дан све је дужа, а донацијама само за опремање и подршку оболелима смештеним на Београдском сајму, до сада су се укључили Вода Вода, Coca Cola, Врњци, Планинка, Перутнина Птуј, Беркосан Балканс, а донацијама пластичног прибора ДИВИ и Донор. 

Опремање Спортског центра Чаир у Нишу помогли су SCS плус Kњажевац донацијом најнеопходнијег намештаја за болеснике, а Планинка је донирала воду Пролом воду. Компанија Таркет  опремила је подове привремене болнице на Новосадском сајму  како би простор био што функционалнији.

Један од специфичних примера подршке је компанија Беркосан Балканс из Нове Пазове, која је донирала 500 специјалних антибактеријских душека за потребе привремене болнице на Београдском сајму.

Иницијатива је реализована преко Привредне коморе Србије којој се компанија, као чланица Удружења за хемијску, гумарску и индустрију неметала ПKС, обратила са намером да донира душеке израђене од полиетилена који се лако и брзо дезинфикују, па су погодни за вишеструко коришћење.

Директорка компаније Мирјана Васић каже да се обратила Привредној комори Србије предлогом да донирају душеке које производи њена компанија, а који не упијају влагу и неупоредиво се лакше и боље дезинфикују од душека направљених од полиуретанског сунђера пресвучених тканином. „Наши сунђери могу да се самостално поставе на равну подлогу или као „наддушек“ на већ постојеће, а могу се користити и за кампове на граници или у било које сврхе које су у овом моменту потребне“, истиче Мирјана Васић.

Привредна комора Србије је повезала компанију са Војском Србије како би душеци што пре били допремљени и стављени на располагање пацијентима и особљу привремене болнице на Београдском сајму.