Edukativna konferencija: Učešće firmi iz Srbije u sistemu javnih nabavki UN-a

SlikaVest: Beograd, 23. februara – Privredna komora Srbije 1. marta organizuje edukativnu konferenciju „Učešće firmi iz Srbije u sistemu javnih nabavki Ujedinjenih nacija“ sa ciljem da se domaće kompanije što bolje upoznaju sa mogućnostima saradnje i prednostima učešća u sistemu javnih nabavki UN.

Seminar se organizuje uz podršku Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku i odeljenja javnih nabavki UN (UN Procurment Division).

Mali broj kompanija iz Srbije učestvuje u sistemu javnih nabavki UN, iako su mogućnosti velike, a uslovi nisu mnogo komplikovani.

Poslovni aranžmani potpisuju se na period do tri godine i veoma su profitabilni za firme.

U fokusu su prehrambena industrija (voda, ulje, šećer, brašno, konzervisani proizvodi od voća i povrća, mesne prerađevine, gotova hrana, konditorski proizvodi, dečja hrana i dr.), elektro uređaji (generatori, osvetljenje i slično), prodaja sanitarne opreme, HTZ oprema, proizvodnja šlemova, zaštitnih prsluka, obuće i odeće, telekomunikaciona oprema, logistika (najam distributivnih centara), obezbeđenje.

Jedan od najprofitabilnijih poslova u sistemu nabavki UN jeste zakup vazduhoplova, kao i helikoptera za misije UN, a za koje UN godišnje izdvaja preko 550 miliona dolara.

Ujedinjene nacije godišnje nabave iz čitavog sveta robe i usluga u vrednosti od oko 70 milijardi dolara.

Statistika pokazuje da se na prvom mestu nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati sa prihodom od preko 600 miliona dolara, a Danska i Panama realizuju prihode veće od 100 miliona dolara.

Seminar u PKS biće odlična prilika da se predstavnici kompanija informišu o uslovima i kriterijumima apliciranja za sistem javnih nabavki UN.

Učešće na seminaru je besplatno, a svi zainteresovani mogu se prijaviti najkasnije do 28. februara na e-mail: marica.vidanovic@pks.rs.