Једанаест авиона допремило медицинску помоћ из Руске Федерације

Јутрос у 6.30 часова на батајнички аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ слетео је и једанаести авион са медицинском опремом, техником и заштитним средствима које је по договору два председника и врховна команданта оружаних снага, Александра Вучића и Владимира Путина, Србији упутила Руска Федерација. Јуче је помоћ допремљена у шест авиона, а током ноћи и јутра, од 3.25 часова на батајнички аеродром слетело је и осталих пет авиона.

Први од 11 авиона са медицинском помоћи из Руске Федерације дочекали су председница Владе Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

У саставу тимова из Руске Федерације су један генерал, 42 официра, 42 подофицира и два припадника руског Министарства здравља, које предводи начелник АБХО Западног округа Оружаних снага Руске Федерације генерал-мајор Михаил Чернишов.

На дочеку министар одбране Александар Вулин истакао је да ће нам медицинска помоћ, стручњаци, техничари, возила, све оно што је дошло да нам помогне, пуно значити и ојачати наше способности и капацитете у борби против коронавируса.

– Ово нам показује да нисмо сами, да је Руска Федерација и руски народ увек ту за нас, кад год и колико год буде било тешко, да су увек ту и да Србија више није и никада неће бити сама – истакао је министар Вулин.

Он је потврдио да ће Војска Србије пружити сву потребну помоћ медицинским и експертским тимовима из Руске Федерације.

– Бићемо тамо заједно где нареди Кризни штаб, учинићемо све да се грађани Србије осећају боље и сигурније и да им заиста помогнемо – поручио је министар Вулин.

Одмах по слетању првог авиона на аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, са сарадницима, састали су се са генерал-мајором Михаилом Чернишовим, начелником АБХО Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације. На састанку су разморени и усаглашени планови ангажовања и подељени задаци за ангажовање тимова из Руске Федерације који ће наредних дана, заједно са припадницима Министарства одбране и Војске Србије и здравственим радницима, интензивно радити на сузбијању ширења корона вируса у Србији.

Руски стручњаци подељени су у осам лекарских тимова, а сваки тим имаће лекара опште праксе, епидемиолога, анестезиолога, медицинског техничара и преводиоца. Остатак делегације чине експерти и стручњаци АБХО струке.

У оквиру помоћи стигло је и 16 специјалних моторних возила намењених за дезинфекцију објеката и путева, као и велика количина медицинске опрема, технике и заштитних средстава неопходних Србији у лечењу пацијената заражених коронавирусом и у борби против ширења Covida-19.

Related Post