Јача привредна сарадња Србије и Хрватске – размена увећана за 35,4 одсто

Убрзање протока робе на граничним прелазима Батровци-Бајаково, између Србије и Хрватске, и наставак реализације иницијативе две коморе за успостављање контроле на железничком граничном прелазу Шид-Товарник за робу биљног и животињског порекла, биће и у наредном периоду у фокусу српске и хрватске привреде које су за шест месеци ове године оствариле међусобну спољнотрговинску размену за 35,4 одсто већу у односу на исти период 2021. речено је на састанку Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије (ПКС) и Луке Буриловића, председника Хрватске господарске коморе (ХГК). 
Договорено је да се у наредних месец и по дана одржи састанак надлежних министарстава Србије и Хрватске како би се у наредном периоду успоставила контрола робе која захтева фитосанитарни и ветеринарски сертификат на железничком граничном прелазу Шид-Товарник. 
„Две коморе ће наставити да раде на иницијативама које су покренуле у Винковцима крајем маја ове године, учињени су значајни кораци ка надлежнима у обе државе и очекујемо у наредна два месеца конкретан помак по овом питању“, рекао је Чадеж.Показатељ добре сарадње пословних заједница двеју земаља илуструје и податак да је спољнотрговинска размена Србије и Хрватске износила 805,7 милиона евра у првих шест месеци ове године и била је за 210,9 милиона евра већа (35,4 одсто) у односу на исти период прошле године.У прилог доброј сарадњи две привреде говоре и чињенице да је укупан број теретних возила на граничном прелазу Батровци – Бајаково у оба смера у 2021. години износио 378.000, односно, на улазу у Србију било је 226.000, а на излазу 151.000 теретних возила, док су током прошле године 5.053 домаће компаније оствариле спољнотрговинску размену са Хрватском.Разговарајући о енергетској ситуацију у свету и региону, Чадеж и Буриловић су договорили наставак сарадње у области енергетике и могућностима снабдевања гасом из ЛНГ терминала на Крку.У сусрет предстојећем међународном сајму вина „Винска визија Отворени Балкан”, који ће од 1. до 4. септембра на Београдском сајму окупити најзначајније светске произвођаче вина, међу којима и 15 познатих хрватских винарија, Чадеж је позвао дистрибутере и увознике из Хрватске да узму учешће на овој значајној регионалној манифестацији и буду гости Београда.
 Фото: Ивана Вукотић

You might be interested in