Чадеж: Преко новосадске луке роба из Србије и региона у свет

Компаније из Србије, региона али и ЕУ, захваљујући новом концепту водног транспорта преко луке Нови Сад и Констанце до Џабел Алија у Дубаију моћи ће да снабдевају својим производима цео свет, најавио је данас у Дубаиjу Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) након састанка са  председником компаније DP World Султаном Ахмедом бин Сулајемом, у чијем је власништву новосадска лука. 
 
„Захваљујући DP World, Србија постаје део светске логистичке мапе и једног новог концепта који до сада нисмо имали у Источној и Централној Европи, а то је да ћемо кроз повезаност новосадске луке, преко Констанце имати фантастичну везу са светом“, рекао је Чадеж. Наше компаније, фирме из целог региона, али и Мађарске, Румуније и Бугарске моћи ће, по речима председника ПКС, да користе ову много ефикаснију, много бржу и ценовно конкурентнију руту у односу на остале. Чадеж је захвалио Влади Србије, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, председнику и премијерки Србије, који су имали визију да почну овај пројекат да Србију, како је рекао, вратимо  не само на Дунав, на реке, већ и да снабдевамо нашим производима читав свет.   
„Србија је важна земља која са УАЕ има добре економске односе захваљујући лидерима две земље, одлично је позиционирана, јер има реке и схватили смо важност луке Нови Сад за развој интермодалног транспорта, као и да је повежемо са нашом луком у Констанци. Вековима су реке  биле важне за транспорт робе и трговину. Овим ћемо оживети те трговинске путеве.  Ово је само почетак“, поручио је Бин Сулајем.  Очекује да ће повезивање железнице, транспорта реком и повезивање са морским лукама значајно допринети уштеди трошкова и развоју пословања и конкурентности компанија…„То је оно што наши клијенти траже. DP World  је присутан у многим лукама Европе, али и у Африци, Америци на Блиском и Далеком Истоку. То нам даје велике могућности сарадње, као и да Србију укључимо у наше логистичке руте, а повезивање са луком Констанца ће то омогућити“, додао је Сулајем.   Тренутно већина компанија послује са УАЕ преко луке Ријека док би транспорт преко лука Нови Сад и Констанца био повољнији. Састанку је присуствовао и Вељко Ковачевић, помоћник министра грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, а саговорници су сагласни да ће унапређење лучког саобраћаја преко луке Нови Сад позитивно утицати на извоз и пословање како компанија из Србије и региона  Западног Балкана тако и земаља ЕУ.Како је истакнуто, у региону Западног Балкана очекују се велика улагања у пољопривреду и производњу хране, хемијску индустрију, електронику, аутомобилску индустрију, раст производње и извоза, а све то мора бити праћено сигурним, одрживим и поузданим транспортом.Коришћењем луке Џабел Али као логистичке платформе и хаба за наше компаније, као и фирме региона знатно би допринело јачању пословних веза и повећању извоза и трговинске размене са УАЕ, са другим земљама Блиског  Истока, индијског потконтинента, субсахарске Африке…

You might be interested in