Чадеж: пред привредом је година великих шанси

Следећа 2022. биће година великих шанси, и за српску и за економију региона, које се отварају са реализацијом иницијативе Отворени Балкан и растом интересовања европских компанија да овде инвестирају и ангажују наше компаније за добављаче, оценио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС) у новогодишњем интервју за „Предузетник“.  
„Ако је 2020. била година у којој је привреда Србије доказала виталност да у најтежим околностима сачува компаније и људе, а 2021. потврдила њену способност да, упркос пандемији која не јењава, може да расте, развија се и премаши резултате постигнуте пре кризе, онда је 2022. година нових прилика за даљи раст. Најбоље ћемо их искористити тако што ћемо наставити да радимо заједно, да потписано и договорено спроведемо на терену, да нашим компанијама обезбедимо веће тржиште, уклонимо преостале баријере за међусобну трговину, поједноставимо процедуре, смањимо трошкове, каже председник Привредне коморе Србије.   
Најбитније је, сматра, да резултати  које је привреда Србије  постигла прошле и ове године, нису само  тренутни узлет.“Изгледи српске економије, када је реч о макроекономској стабилности и привредном расту, и према домаћим и проценама међународних институција, добри су и на дуже стазе“, констатује Чадеж.Подсећајући да ће овогодишњи извозни учинак бити бољи и од оствареног у преткризној, 2019. години, Чадеж указује да малим и средњим предузећима, која још немају довољно капацитета за излазак на велика и развијена тржишта, највеће прилике доноси управо заједничко тржиште и олакшање трговине у региону.“Најбољи пут за њихов излазак у свет је умрежавање са регионалним компанијама, ради обједињавања понуде, и укључивање у међународне ланце добављача, у чему им максимално помажемо”, каже Чадеж.Подршку Привредне коморe Србије, указује,  компаније чланице  имају и  у јачању  својих капацитета – да се што боље информишу о захтевима и очекивањима страних компанија, усвајају међународне стандарде, набаве захтевану опрему, побољшају квалитет процеса и производа, повећају обим производње, обуче људе и дигитално трансформишу своје пословање.Да би се привреди олакшало финансирање текућег пословања и инвестиција у проширење и модернизацију производње, по речима Чадежа потребно је наставити са гарантним шемама за повољније кредитирање, преиспитати инструменте обезбеђења који представљају непремостиву препреку за мање компаније  и наставити са растерећењем привреде.“Уверен сам да ће се са наставком привредног раста отворити простор за значајније смањење пореза и доприноса на зараде, у мери у којој то не угрожава буџетску стабилност, смањење  пореза добит са 15 на десет одсто и поновно увoђење  пореског кредита”, рекао је Чадеж.

You might be interested in