Чадеж: Подржимо велике да бисмо сачували и мале

Председник  Привредне коморе Србије Марко Чадеж оценио је данас да је за даљи опоравак и раст српске економије посебно важна подршка, и државе и коморе, великим предузећима која су протеклих месеци, током пандемије, проблеме решавале углавном својим средствима и  сопственим снагама.  
„Ако не буде било мера којима ћемо сада помоћи великим предузећима, ако не постоји тржиште, ако не подстичемо тражњу, ако им не помогнемо да дођу до нових послова у земљи и свету, ни мали као њихови  добављачи, део њиховог ланца и система, неће преживети, оценио је Чадеж приликом данашње посете компанији „Златиборац“  
Мере које је држава протеклих месеци предузела, оценио је Чадеж, одржале су економски систем Србије, сачувале мала и средња предузећа од пропадања, али и на ред је, каже, дошла подршка великима и то заједничким ангажовањем Владе и коморе, у комуникацији са владама других земаља.  „Морамо им помоћи циљаним мерама  које ће им олакшати пословање  и у земљи и иностранству, подстицати тражњу, отклањати препреке за наставак извоза  на већ освојеним тржиштима и отварати  врата нових,  помоћи им организовати  дигиталне сусрете  са партнерима из света, у ситуацији када  су сајмови отказани и могућности за директну комуникацију привредника ограничене“, сматра председник ПКС. Чадеж је најавио скоре разговоре, већ следеће недеље, са Црном Гором, која једина у региону још држи блокаду на увоз месних производа иако је афричка куга одјављена и са Косовом око решавања старог проблема усклађивања ветеринарских сертификата за месо и месне прерађевине.
Важно је, рекао је, и да  држава и комора заједнички помогну  повратак  наших компанија пуним капацитетом на руско и белоруско тржиште, као и да се убрза сертификација извоза на кинеско тржиште, чиме би се одблокирао велики тржишни потенцијал за извознике из индустрије меса и месних прерађевина.
Помажући у решавању таквих проблема великих компанија попут „Златиборца“ , ми помажемо целом ланцу њихових добављача – од произвођача сировина до креативне индустрије која ради на дизајну производа, нагласио је председник Привредне коморе Србије.
Изразио је посебно задовољство  што је компанија „Златиборац“, упркос свим проблемима протеклих и ове године, од афричке куге, преко регионалних баријера до пандемије, у јулу и августу вратила своју продају на ниво пре короне. И  што ће бити део акције „Стварано у Србији, кандидовати своје  производе за жиг „Чуваркућа“ и учествовати у  програму „Моја права плата“, за које су заинтересоване све компаније са којима је у Златиборском округу  претходних дана разговарао – од „Сирогојна“, „Матиса“, до компанија из „Алко групе“ Мирољуба Алексића.
Потврђујући интересовање „Златиборца“ за учешће у овим програмима који подстичу домаћу производњу и продају домаћих производа и ново запошљавање, генерални директор Душан Кнежевић посебно је нагласио  досадашњу добру сарадњу са Привредном комором Србије и подршку коју привреда има од своје пословне асоцијације. “Привредна комора Србије, од доласка господина Чадежа на њено чело, постала јака потпора привредницима и  бавећи се пуним капацитетом  својим послом израсла је у ефикасан сервис и велику подршку компанијама појединачно и привреди у целини, рекао је Кнежевић. Подсетио је посебно на помоћ током пандемије – од дневних информација, преко решавања проблема у текућем пословању, подршке реализацији извозних послова до ангажовања у успостављању зелених коридора.
„Уз подшрку коморе, сопственим снагама, реорганизацијом и прилагођавањем новонасталим условима, посебно у производном процесу, успели смо да сачувамо здравље наших запослених, да сачувамо радна места, као и да обезбедимо континуирано и квалитетно снабдевање наших потрошача и купаца у земљи и региону”, нагласио је Кнежевић.
Мере владе оценио је значајним за очување ликвидности, али и објаснио да “Златиборац” није користио директну помоћ у виду минималне зараде, не оптерећујући буџет и дајући тако  шансу  другим, мањим и угроженијим компанијама.

You might be interested in