Чадеж и Абазовић: Компаније из Србије добродошле у Црну Гору

Привредни односи Србије и Црне Горе све су интензивнији, све је више сусрета привредника и званичника који разговорају о заједничким пројектима и пословима, што је одличан сигнал ка унапређењу економске сарадње од које ће користи имати привреда и грађани, оценили су данас у Привредној комори Србије (ПКС) Дритан Абазовић, председник Владе Црне Горе и Марко Чадеж, председник ПКС. 
Абазовић и Чадеж сагласни су да интензивнија регионална сарадња и иницијатива Отворени Балкан доносе бољу будућност на Западном Балкану.   
Уз поруку да су компаније из Србије добродошле у Црну Гору да се укључе у планирану реализацију великих пројеката од инфраструктуре до туризма, црногорски премијер сусрет са председником ПКС Марком Чадежом и неким од највећих компанија из Србије оцењује као знак ресетовања и унапређења односа Србије и Црне Горе.”Разговарали смо данас са компанијама из Србије о неколико бизнис пројеката у инфраструктуру и туризам, али и о регионалној сарадњи и сузбијању баријера које постоје за бизнис било да су оне на граници, у управама царине двају земаља или на другим местима”, рекао је Абазовић.
 Сусрет у ПКС, коју види као место окупљања успешних бизниса, може да резултира добрим стварима и да фокус јавности у обе државе усмери на економију. Црногорски премијер уверен је да су пословне заједнице Србије и Црне Горе жељне побољшања односа и истиче да је иницијатива Отворени Балкан веома добра и да је лично подржава, али да треба да се више промовише.Председник ПКС Чадеж указује да су Србија и Црна Гора привредно веома упућене једна на другу, што се најбоље види по трговинским везама. „Желим да вам захвалим што сте и пре него што сте постали премијер имали јасну визију да цео регион морамо да заснујемо на будућности, а не на прошлости“, рекао је Чадеж Абазовићу.Важно је, истиче Чадеж, да две стране буду у сталној комуникацији и да се формирају радне групе две земље које ће се бавити темама попут снабдевања храном, али и убрзањем протока робе и услуга преко границе поједностављењем процедура. „Црна Гора има велики потенцијал да постане туристички и логистички хаб региона. Постоји огроман интерес страних и домаћих компанија које виде ову земље као опцију за решавање својих логистичких проблема, али и да се унапреде туристички потенцијали“, рекао је Чадеж.Председник Абазовић у ПКС имао је одвојене разговоре са представницима наших компанија МК Груп, Еликсир, Милшпед. У црногорској делегацији били су и Министар финансија Александар Дамјановић, Никола Вујовић, потпредседник ПК ЦГ, саветници за спољну политику и правна питања.Србија је први спољнотрговински партнер Црној Гори. Робна размена прошле године вредела је 900 милиона евра, до краја априла 2022. достигла је 306,7 милиона евра, што је за 28,1 одсто више него у истом периоду лане. У 2021. години 6.132   компаније су трговале са овом државом, док су укупна улагања српске привреде од 2006. до 2022 нешто већа од 516 милиона евра. 

You might be interested in