Чадеж: За јаку регионалну привреду неопходно ускладити образовне системе

За брже повезивање шест економија Западног Балкана и укидање баријера у региону неопходна је сарадња компанија и школа кроз савремено дуално образовање што ће омогућити пројекат „Регионални челенџ фонд“, поручио је данас Марко Чадеж, председник Управног одбора Коморског инвестиционог форума (КИФ ЗБ6) и председник Привредне коморе Србије.
 
Чадеж је на свечаној церемонији проглашења конзорцијума из Србије одабраних за финансирање од стране Регионалног челенџ фонда, позвао све владе у региону да међусобно ускладе своје образовне системе и тако одговоре на потребе привреде региона за младим образованим кадровима.  
„За свих шест економија Западног Балкана је важно што су издвојена значајна средства како би компаније и школе радиле на заједничким програмима, а деца из Србије и региона, могла да уче на најсавременијим машинама и софтверима. То ће им омогућити да се још током школовања обуче за оно што их очекује у радном окружењу“, рекао је Чадеж.
Председник ПКС је истакао да се стварањем младих образованих кадрова у региону повезују економије и укидају трговинске баријере, што је посебно важно у контексту иницијативе „Отворени Балкан“.
„Привреда то жели и иза тога стоји, и привреди је то потребно, а тиме и грађанима“, рекао је Чадеж. Каже да је Регионални челенџ фонд одговорио на потребе и школа и привреде, што илуструје податак да се на први јавни позив Фонда пријавило чак 205 конзорцијума у којима је учествовало више од 600 компанија из целог региона и да је у 37 изабраних конзорцијума који ће Фонд подржати, укључено 175 компанија из свих  сектора, од производних до услужних, и свих индустрија, од доминантне машинске и металске до угоститељства и ИТ.
Одабрано је 11 конзорцијума које чине образовне институције и компаније, а они ће добити у наредном четворогодишњем периоду подршку у укупној вредности до 4,2 милиона евра за набавку опреме и инфраструктурне радове али и финансирање обука својих кадрова.
Томас Шиб, амбасадор СР Немачке у Србији, рекао је да је изузетно важно да млади буду образовани тако да касније могу да искористе то образовање и нађу посао који им одговара. „На Западном Балкану је незапосленост младих висока, а с друге стране, компаније траже радну снагу која има одговарајуће компетенце. Управо је Регионални челенџ фонд нови инструмент развојне сарадње чији је циљ да се побољша потенцијал запошљивости младих“, рекао је Шиб.
Рудигер Хартман, директор канцеларије Нeмачке развојне банке (KfW) у Србији истакао је важност сарадње образовања и привреде јер се на тај начин обезбеђује поуздана перспектива младима, док је Габријела Грујић, помоћник министра за дуално и предузетничко образовање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, истакла да ће подршка КфW банке омогућити младима у региону да раде на најсавременијој опреми и стекну нова знања и вештине за будућност.
Пројекат Регионални челенџ фонд се реализује у свих шест економија  региона, финансира га Немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој, преко Немачке развојне банке, а главни партнер имплементације је Коморски инвестициони форум Западног Балкана (КИФЗБ6). 

You might be interested in