Фокус на иновативним решењима наших компанија и повећању одрживих инвестиција у Србији


Привредна делегација Србије, заједно са представницима компанија из европских и азијских земаља, упознала се данас на Павиљону Србије на светској изложби у Дубаију са могућностима повећања одрживих инвестиција у Србији и подстицања економског раста у периоду после пандемије, а на павиљонима Индије, Јужне Кореје, Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, представници компанија учествовали су у Б2б разговорима и стручним скуповима.  
 
Јован Томић, директор корпоративне продаје за Орион Телеком, истакао је да та компанија на светској изложби представља IOT (Internet of Things)  и сајбер сикјурити решења, која, када је у питању недеља „Воде“ могу бити примењена у мерењу водостаја ради ране детекције поплава, у праћењу загађености воде и осталих претњи које воде могу да изазову. 
„Очекујемо наредне недеље неколико састанака са земљама афричке регије, али и других континената уз   подршку Афричке привредне коморе. Већ имамо сарадњу са партнерима на различитим меридијанима, јер је превенција од сајбер сикјурити напада корисна у многим системима“, указао је Томић.  Горан Китић са Института Биосенсе у Новом Саду који се бави применом информационо комуникационих технологија у пољопривреди, заштити животне средине и прехрамбеном сектору, наводи да тај институт, осим сталне поставке на српском павиљону, где су представљени сателит, метео станице и роботски систем, жели да пласира начин на који роботика може да помогне пољопривреди да буде што ефикаснија на одржив начин.„Презентујемо прототип – сензорски чвор намењен водама прве класе, планинским рекама, који путем радио везе, сваких сат времена, мери проходност, замућеност, присуство бактерија у води. Представљамо и микро уређај за мерење укупног органског угљеника раствореног у води, масивни спектрометар за аквакултуру воде која се користи у аграрне сврхе као и дигиталну књигу поља за пољопривреднике Агросенс. „Очекујемо да се повежемо са компанијама које желе да наш прототип, развијен на високом технолошком нивоу, лансирају на тржиште и направе промену“, истакао је Китић.Биосенс институт на занимљив начин представио је роботска решења за пољопривреду, која „реализују“ роботи названи „Соса“ и „Лала“. „Соса је дошла сама и борави шест месеци у Дубаију, док је Лала – решење које има задатак да аутоматски узоркује и аналозира земљиште на терену – остао код куће у Србији“, каже Китић. Према његовој оцени, за подручје Уједињених Арапских Емирата, посебно могу бити интересантни системи за метео станице, јер пољопривредник не мора да излази на терен него даљински прати правац ветра, количину падавина, температуру воде, ваздуха, земљишта и друге параметре.Представник компаније Сигма д.о.о. из Црвенке Александар Колић каже да је та фирма, која је једини произвођач технолошке опреме за инспекцију пијаће воде у Југоисточној Европи, односно средстава на бази активног хлора, први пут у Дубаију. „Током недеље воде заказали смо више састанака са великим бројем партнера из Азије и овог региона и надамо се успостављању сарадње. За сада имамо европске партнере, али се ускоро надамо проширењу сарадње“, додао је он.Инвестициони форум, у оквиру којег је одржана и пета инвестициона конференција, окупио је учеснике из приватног и јавног сектора, државне званичнике, међународне експерте, са циљем да подстакне размену знања, искустава, најбољих примера праксе и промовисао могућности за повећање одрживих инвестиција у Србији. Конференција је представила неке од успешних пројеката, попут ветропаркова, и могућности за улагања у  соларну енергију, ветропаркове, биогас и геотермалне пројекте, као и потенцијалне инвестиције у одлагање отпада и депоније.

You might be interested in