Поводом завршнице 26. Републичког фестивала дечјег музичког стваралаштва „Деца композитори“  – ФЕДЕМУС 2021 биће одржан концерт „Кад бих” у петак, 24. септембра, у 17 часова, у Црвеној сали Дечјег културног центра Београд. Концерт ће се одржати без присуства публике, која може пратити концерт уживо на YouTube каналу DKCB.

На концерту ће учествовати победници фестивала – деца композитори и кантаутори из целе Србије. Ове године на завршном концерту ће наступити солисти кантаутори из Футога, Новог Сада, Крагујевца, Вранеша, Врњачке Бањe, Сремске Митровице, Београда и гости програма.На овогодишњи конкурс, који је трајао од 15. јануара до 15. марта, стигло је више стотина композиција из преко 35 места Србије, које су групно или појединачно компоновала деца основних школа на своје или текстове својих вршњака. По завршеном конкурсу, селекциона комисија, у саставу наших еминентних професора музике и аранжера, одабрала је 32 инструменталнe  и 16 вокалних композиција. Снимљене вокалне композиције налазе се се на новом ЦД-у  под називом ,,КАД БИХ’’ у издању Дечјег културног центра Београд.

Фестивал дечјег музичког стваралаштва ФЕДЕМУС – „Деца композитори”, прописан наставним планом и програмом у настави музичке културе Министарства просвете и технолошког развоја Републике Србије, једини је фестивал на коме деца учествују као композитори, текстописци и извођачи. Деца Србије, узраста од 7 до 15 година, учествују на републичком конкурсу који Дечји културни центар Београд расписује сваке године за дечју композицију у области вокалног и инструменталног стваралаштва. Од 1995. године фестивал афирмише младе таленте и промовише дечје стваралаштво и креативан рад одраслих са децом. Покровитељи фестивала су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије. ДКЦБ и фестивал „Деца композитори“ створили су генерације младих композитора, солиста и кантаутора. До сада су издате десет збирки нота у којима се налази преко 280 композиција које прати и 14 музичких аудио ЦД диска, у издању ПГП  и ДКЦБ. Поводом јубилеја, 20 година реализације фестивала 2015. године, савет фестивала је установио ПОВЕЉУ „Константин Бабић” у знак сећања и поштовања личности композитора и професора који је од самог почетка подржавао дечије стваралаштво. Повеља се додељује сарадницима и институцијама које су допринеле развоју и афирмацији фестивала. До сада су добили РТС, ПГП, Министарства културе и просвете и многи појединци – дугогодишњи сарадници из целе Србије

Related Post