Ускоро јединствено тржиште рада за грађане Србије, Северне Македоније и Албаније

Грађани Србије, Северне Македоније и Албаније ускоро ће моћи да се уз идентификационе бројеве “Отвореног Балкана” запосле у тим земљама без икаквих даљих административних баријера, а издавање првих идентификационих картица, које ће омогућити слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, очекује се током Самита Отвореног Балкана који ће се одржати 7. и 8. јуна на Охриду“, рекао је  Ненад Ђурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије на панелу “Ветрови балканских промена-како мењамо наш регион” у оквиру Опен Балкан форума који је организација “Лимбек” одржала у Београду.  
Он је рекао да Привредна комора Србије, заједно са  привредним коморама Северне Македоније и Албаније, пословном заједницом, активно учествује и даје подршку владама у спровођењу иницијативе Отворени Балкан као и да је приоритет даља имплементација договорених споразума. Наводећи као главни изазов постизање  циљева у задатим временским оквирима, Ђурђевић истиче да је за бржу реализацију и усаглашавање администрација неопходно формирати имплементационе и надзорне органе на нивоу иницијативе Отворени Балкан који би пратили имплементацију и реализацију целог процеса.  
 „Отворени Балкан је отворен за све економије региона. Само заједно можемо одговорити на изазове у пословању и привући стране инвеститоре у регион. Ако погледате економије Западног Балкана оне имају заједно око 18 милиона становника и бруто домаћи производ од 111 милијарди евра  што је мање него што има једна Чешка чији БДП износи 250 милијарди евра. Зато је важно да на оперативном нивоу, заједно са пословном заједницом и представницима министарстава и стручних служби пронађемо решења, адекватне протоколе и усагласимо рад стручних служби са циљем хармонизације и издавања потребних сертификата за производе који ће бити признати у све три земље. Тиме би се знатно олакшало пословање компанија у региону“, рекао је Ђурђевић и додао да конкретни резултати ове иницијативе могу да допринесу и помацима у Берлинском процесу који тренутно стагнира. „Најважнији циљ иницијативе Отворени Балкан је да допринесе бољем животу грађана региона кроз омогућавање слободног протока робе, капитала, услуга и људи и важно је да се ова иницијатива што више промовише јер сарадња на економском нивоу може да створи снажне предуслове за политички напредак и сарадњу“, закључује Ђурђевић.  
 

You might be interested in