Усвојена иницијатива ПКС: Извоз сунцокретовог уља без ограничења

Одлука Владе да се омогући извоз сировог и рафинисаног уља без ограничења домаћим произвођачима омогућиће да задрже досадашња тржишта и добију шансу за освајање нових, ослободе залихе за нови род сунцокрета, сировог и рафинисаног уља. 
Према проценама приноса нове жетве сунцокрета, која је у току, са засејаних 250.000 хектара у наредне две недеље очекује се око 750.000 тона сунцокрета. Узимајући у обзир и постојеће залихе сировог сунцокретовог уља, Групација произвођача биљних уља у Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, покренула је иницијативу да се дозволи несметан извоз и сировог и рафинисаног сунцокретовог уља.  
Према тврдњама произвођача, слободним извозом сировог и јестивог уља од сунцокрета задржала би се досадашња тржишта и добила шанса за освајање нових, ослободиле залихе за нови род сунцокрета, сировог и рафинисаног уља, остварила значајна финансијска средства за промет у наредном периоду.Виши потпредседник Делта холдинга и генерални директор Делта аграра Дејан Јеремић каже да ће одлука Владе Србије о укидању забране извоза нерафинисаног уља допринети да Дунавка као представник Делта аграра у овој области настави пословање у складу са пословним плановима. „То значи да ћемо поново имати тржиште које дефинише однос понуде и тражње, па и цену, што је увек најбоље могуће решење и оно за које се ми залажемо“, поручио је Јеремић.Према његовим речима, у претходном периоду произвођачи су пропустили прилику да освоје нова тржишта, а ту шансу искористили су произвођачи из других земаља. „Укидање забране извоза представља прилику да се надокнади део губитака и верујемо да у наредном периоду имамо могућност слободне трговине нерафинисаним уљем, што је у интересу свих, од примарних произвођача, преко прерађивача до саме државе“, истакао је Јеремић.До сада, био је дозвољен извоз рафинисаног сунцокретовог уља у паковањима за продају на мало у количини од 6.000.000 литара и у ринфузном стању у количини од 4.000 тона, док је потпуно ограничење извоза за сирово сунцокретово уље важило од марта. Ради заштите домаћег тржишта све време је била на снази забрана извоза сировог сунцокретовог уља,  наводе у Удружењу за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС.Европски трговци нудили су високе цене за сирово или уље у боци, по два – три пута веће од актуелних, стварајући притисак на домаћем тржишту. Произвођачи у Србији имали су сировине и јестивог уља за домаће потребе, с обзиром на чињеницу да годишње произведемо  до 200.000 тона уља, а потребе становништва су 90.000 тона. Светско тржиште сировог и рафинисаног уља сунцокрета, услед украјинске кризе, потпуно је дестабилизовано порастом тражње и цена. Цена сировог уља порасла је са 1200 евра по тони на 2000 евра по тони. Након скоро шест месеци, тренутна цена сировог уља је снижена и креће се од 1200 до 1300 евра по тони. Такође, варирала је и цена рафинисаног сунцокретовог уља на светском тржишту и износила је и до 3,5 евра по литру. Тренутно на наведеном тржишту цена је снижена и износи око 2,2 евра по литру.Цена јестивог уља на домаћем тржишту, Уредом Владе РС је фиксна још од 15. новембра 2021. године и новом изменом Уредбе та цена је ограничена до 31. августа (износи око 1,35 евра по литру).

Related Post