Српска храна на сајму у Москви

 
Српска прехрамбена индустрија и ове године представиће се на сајму Продекспо у Москви, где ће од 12. до 16. априла, у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије, своју понуду и извозни потенцијал промовисати 11 домаћих компанија.  
На највећој изложби прехрамбене индустрије у Русији и ЗНД, у  оквиру Националног павиљона Србије производне програме и извозне капацитете представиће компаније Млекара Шабац, Млекара Уб, Имлек, Падинска Скела, Carnex Врбас, Индустрија меса Толопа, Бачка Топола, Масли, Лесковац, Златиборац, Београд,  Itn Group, Београд, Master Fruits, Београд,  Мамбиком Аграр, Београд, и Mirax Agrar Београд. 
„На сајму у Москви биће представљена понуда срмзнутог  воћа и поврћа, млека и млечних производа, сухомеснатих -деликатесних производа, готових јела и паштета,  као и сушеног воћа. Српски производ је цењен, препознат као квалитетан, традиционално има  купце и велика је потражња. Тржиште Русије и ЗНД  је огромно и треба у што већој мери искористити тај потенцијал. Привредна комора Србије и представништво у Москви интензивно раде на повезивању српских произвођача и руских купаца“, рекао је Дејан Делић, директор Представништва ПКС у Москви.  Додаје да  захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму са Руском Федерацијом и бесцаринском извозу на тржиште од преко 144 милиона становника, српски производи су у старту конкурентнији у односу на друге, увозне производе.У 2020. години Србија је највише извозила свеже јабуке, соју, сир, брескве и нектарине, храну за псе и мачке, саднице воћа, свеже јагоде, смрзнуто воће, малине и купине, а и поред свих отежавајућих околности услед пандемије COVID-19,  српски извоз бележи позитивне резултате и раст од 5,2 одсто. Продекспо сваке године посети око 70.000 посетилаца из преко 110 земаља. Ове године на сајму ће излагати 2660 излагача из 73 земље света. Осим Србије, на националним штандовима представиће се и Италија, Шпанија, Турска, Узбекистан, Јерменија, Бразил, Уругвај. Осим презентација најсавременијих технологија у производњи хране, биће организовани састанци произвођача, извозника и дистрибутера, као и представника водећих малопродајних трговинских ланаца. 
Сајам се  одржава уз посебне мере заштите које подразумевају обавезно ношење маски и рукавица, мерење температуре на улазу у сајамски простор, дезинфекцију руку и држање дистанце од 1,5 м. Ваздух у халама ће се мењати више пута у току сат времена, на снази ће бити прописано правило боравка 1 особе на 4 м2, сваки узорак за дегустацију мора бити посебно упакован, пословни разговори биће дозвољени 1 на 1, а на сваком штанду ће бити постављене заштитне плексиглас преграде као додатна сигурност приликом пословних разговора између излагача и пословних партнера.
Ово је други сајам у 2021. и од почетка пандемије Ковид 19 на коме компаније из Србије своју понуду представљају уживо, уз присуство представника фирми, ПКС и РАС.
ФОТО: ПКС

Related Post