Србија земља патрнер на сајму привреде у Мостару

СликаВест,Београд,07.април-Готово 60 компанија из Србије представиће од 10. до 14. априла своје производе и услуге на 21. међународном сајму привреде у Мостару. Сајам ће отворити председник Србије Александар Вучић, а Србија, земља партнер на овогодишњој манифестацији, осим привредног потенцијала и извозних могућности, промовисаће и туристичку понуду, богату културну баштину, гастрономију и друге предности које је чине добром дестинацијом за улагање и пословање.

У оквиру Националног павиљона на око 900 квадратних метара изложбеног простора, у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије, на мостарском сајму излажу српске компаније из скоро свих сектора привреде – највише у области прехрамбене индустрије, затим индустрије машина и опреме, грађевинске и текстилне, електро, металске, као и индустрије намештаја. Своју понуду представиће и фирме које пружају транспортне, инжењерске и графичке услуге.

„Србију овога пута представљају углавном велике и средње компаније приватног и јавног сектора, значајни извозници у око стотину земаља региона и света, од којих неке послују на више од шездесет тржишта. Међу излагачима су и мање брзорастуће поуздане фирме које имају оформљену озбиљну и квалитетну понуду која се већ пробија у региону. Већина их је већ позната босанскохерцеговачким партнерима и излагачима из других земаља“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.
Домети овог сајма који је и значајна платформа за регионално умрежавање привредника, по речима председника Коморе, не исцрпљују се само на отварању нових могућности за повећање међусобне трговине Србије и БиХ, јер је за мале економије на Западном Балкану од кључног значаја како да се боље, не само инфраструктурно, већ и пословно повежу за заједнички наступ на трећим тржиштима.

Наступ на 21. међународном сајму привреде у Мостару одлична је прилика да привредници из Србије учврсте постојећу сарадњу и договоре нове послове и кооперације са партнерима из Босне и Херцеговине и других земаља. Са великим бројем излагача, сајам представља највећу и најзначајнију пословну изложбу у Босни и Херцеговини. На изложбеном простору од 30.000 квадратних метара окупиће се представници привреда и компанија из више од 20 земаља.

Током трајања сајма, Привредна комора Србије организоваће појединачне презентације компанија, Б2Б разговоре, а представници коморе учествоваће на Првој пословној конференцији Форума привредних комора јадранско-јонског подручја „Регионални развој – Изазови будућности“.

У оквиру Европске мреже предузетништва, ПКС и РАС у сарадњи са ИНТЕРА Технолошким парком Мостар и Спољнотрговинском комором Босне и Херцеговине организују 10. априла Међународне Б2Б сусрете, који представљају јединствену прилику за проналажење добављача, купаца, партнера и успостављање пословних контаката који ће отворити нове пословне могућности прекограничне сарадње.

Србија као земља партнер организоваће велики број културно-уметничких, забавних и туристичко-гастрономских догађаја којима ће се представити грађанима Мостара и Босне и Херцеговине.

Првог дана сајма, у Хрватском дому „Херцег Стјепан Косача“ наступиће Дејан Петровић и Биг Бенд. У среду, 11. априла у Народном позоришту грађани Мостара моћи ће да гледају представу „Народни посланик“ у извођењу Народног позоришта из Ужица, а у четвртак 12. априла у биоскопској дворани ЦинеСтар Мостар, одржаће се пројекција српског филма „Аманет“. У петак, 13. априла биће приређено ДЈ вече на којем ће наступити извођачи из Србије. Од 3. до 14. априла организована је поставка уметничких слика Владислава Шћепановића, Вука Видора и Николе Божовића, а од 9. до 14. априла планирани су „Дани Скадарлије“ у мостарском ресторану „Престиж“.

You might be interested in