„РЖД Интернешнл“ завршила изградњу два највећа железничка објекта у новијој историји Србије

Руска компанија „РЖД Интернешнл“ завршила је грађевинске радове на изградњи најдужег железничког вијадукта у Србији у плавном делу Дунава и првог тунела без застора „Чортановци“ више од пола године пре планираних рокова. Ови јединствени инжењерски објекти постаће део прве брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад пруге Београд – Будимпешта.

У априлу су оба објекта успешно прошла инспекцију Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије за усклађеност са пројектним решењима.

Пре пуштања објеката у рад, планираног за крај 2021. године, биће изведени радови на уградњи контактне мреже, горњег строја колосека, а такође ће бити спроведена испитивања пре пуштања у рад, која су планирана за јесен.

Радови на изградњи вијадукта отпочели су 1. новембра 2017. године и завршени су 6 месеци пре планираних рокова. Његова дужина достиже 3 км, а висина појединих стубова – 26 метара, што се може упоредити са висином осмоспратнице. Вијадукт је пројектован на излазу из тунела Чортановци испред Сремских Карловаца и протеже се у плавном делу Дунава. Део објекта се налази на стрмом терену, и зато је, како би се осигурала поузданост објекта за време његове изградње и коришћења, било изграђено 20 заштитних конструкција против клизишта. 

Тунел Чортановци представља две паралелне цеви укупне дужине 2,2 км. Радови на његовој изградњи одвијали су се непрекидно од септембра 2017. године и завршени су 7 месеци пре уговорних рокова. Непосредна изградња тунела трајала је 3 године. Пробијање се одвијало истовремено на четири тачке двају цеви северног и јужног портала. У тунелу се тренутно одвија полагање горњег строја колосека.

Приликом изградње биле су коришћене напредне руске и међународне технологије, које су тестиране, између осталог и приликом изградње олимпијских објеката у Сочију. Надзорни органи, акредитоване лабораторије и независни консултанти су стално вршили контролу квалитета и тока радова на много нивоа. Рок за безбедно коришћење објеката који је одређен пројектом износиће најмање 100 година.

„РЖД Интернешнл“ наставља радове на изградњи и реконструкцији железничке пруге на деоници Стара Пазова – Нови Сад пруге Београд – Будимпешта Паневропског саобраћајног Коридора Х. Након завршетка свих радова у складу са пројектом, путнички возови ће на тој деоници моћи да развијају брзину до 200 км/ч, а теретни – до 130 км/ч. 

Сергеј Стољаров, генерални директор „РЖД Интернешнл“ д.о.о: „Поносимо се што је управо нашој компанији била поверена изградња технолошки најсложенијих и највећих објеката на прузи. Уверени смо да не градимо само железничку инфраструктуру, већ формирамо и нови изглед Србије – савремене земље, која поседује најновије технологије за брзи саобраћај, и која у потпуности користи свој географски положај „срца“ Европе. А нови вијадукт и тунел неће обезбедити само брзи превоз људи и робе, већ ће захваљујући својој лепоти и погледу који се са њих пружа, постати праве знаменитости региона“.

You might be interested in