ПKС у сталном контакту са нашим возачима у Украјини, тражи се решење да се врате у Србију

Kризни штаб Привредне коморе Србије (ПKС) у сталном је контакту са нашим возачима који се налазе на граничним прелазима у Украјини и покушавамо да, у координацији са дипломатско-конзуларним представништвима, нађемо решење да им се што пре омогући прелазак границе и повратак у Србију.  
“Највећи проблем је већи број камиона који се налазе на граничним прелазима према Румунији и Мађарској. Украјинци не дозвољавају да роба руског или белоруског порекла напусти Украјину. Према информацијама које смо добили из наше амбасаде у Kијеву, такође украјински гранични прелази не пропуштају возила која транспортују робу намењену руском и белоруском тржишту или робу која је пореклом са ових тржишта, и то без изузетка”, рекао је Михаило Весовић, директор Сектора за интернационализацију ПKС.   
Службеници Граничног прелаза Ђаково саопштили су да возачи држављани Србије и других земаља који управљају возилима, могу да изађу из Украјине, али не и возило које превози робу намењену Русији и Белорусији. Комора је позвала превознике да пошаљу тачне податке са регистарским таблицама, именима возача и фирмама, као и позицију где се налазе у Украјини. „Тражимо начин да се свим возачима камиона са српским таблицама који превозе робу омогући да напусте Украјину са робом и камионима.  Уколико би само возачи без камиона напустили Украјину, штета би била огромна“, указао је представник ПКС. Према информацијама којима располаже Кризни штаб ПКС, на граничном прелазу Ђаково су 44 српска камиона, док се скоро 100 камиона са српском робом који су кренули ка Русији и Белорусији враћа назад. „Очекујемо да ће моћи да пређу границу иако се ситуација мења из сата у сат“, истиче Весовић и додаје да је Кризни штаб ПКС у сталном контакту са амбасадом Србије у Букурешту. Возачи имају одређене залихе хране и воде, али гориво им је на минимуму, јер се, због ратног стања, само по 20 литара  може сипати на бензинским пумпама у Украјини. ПKС преко специјализованог Инфо центра поводом кризе у Украјини свакодневно информише привреду и јавност о стању на граничним прелазима према Украјини, Русији и Белорусији.  

Related Post