Привредне коморе Западног Балкана у апелу владама и ЕУ: Укините визе, дајте нам будућност

У Привредној комори Србије у Београду одржана је седница Управног одбора Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке (Киф ЗБ6), асоцијације која окупља привредне коморе Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе, Косова и Србије.   
Са овог састанка привредници Западног Балкана упутили су заједнички апел својим владама и политичким структурама региона да учине све како би привреда пословала на што једноставнији начин и да се окрену будућности и заједничкој регионалној сарадњи. “Грађанима региона дајте будућност, а не прошлост”, заједничка је порука свих председника привредних комора Западног Балкана владама својих земаља.  
Привредници траже хитно укидање свих баријера пословних и економских у региону, посебно оних који су последница лоших политичких односа Београда, Приштине и Сарајева. Од Влада у Сарајеву и Приштини затражено је међусобно укидање виза и свих других ограничења за слободу кретања. Затражено је признавање регистарских таблица и осигурања возила која онемогућују потпуну слободу кретања и пословања што доводи до непотребних трошкова у пословању привреде. Привредне коморе Западног Балкана послале су и јасну поруку Европској унији да је недопустива даља блокада увођења визне либерализације за становнике Косова. Спречавања грађана и привреде да се слободно путују у директној је супротности са основним људским и европским правом. Привредне коморе региона подсећају Брисел да је управо визна либерализаца била прекретница и највећи замајац економског развоја свих земаља Западног Балкана. Заједнички је оцењено и да је иницијатива о укидању ПЦР теста за путовање грађана у земље региона, која је усвојена управо на инцијативу привредних комора, имала великог ефекта на пословање компанија.

You might be interested in