Привреда позива политичаре да брже решавају проблеме

 

СликаВест,Београд,26.мај-Председници привредних комора Западног Балкана, окупљени у Kоморском инвестиционом форуму (KИФ ЗБ 6), поручили су са данашњег састанка у Приштини да чекање на решавање проблема у региону из прошлости не води у будућност, и позвали власти да наставе да разговарају.

„Политички односи су комплексни и можда тежи него пре 10 година, али јако је важно да привреда настави да разговара и покаже политици шта је будућност, а чекање није будућност“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и председник Управног одбора KИФ ЗБ 6“.

Додаје да је иновациони и тренинг камп ИТK у Призрену добра платформа за повезивање компанија у региону. „У овом, будућем регионалном, стартап хабу своје место наћи ће млади људи, који ће овде реализовати своје иновативне идеје и правити производе за велике светске технолошке компаније“, истакао је Чадеж и најавио да ће следећи пут доћи са представницима великих у овом сектору, који ће најбоље помоћи у развоју пројекта.

„Добили смо неисписану страницу квалитетног папира и, уз немачку подршку, шансу да на њој испишемо уџбенике будућности“, поручио је Чадеж.

Хоћемо да покажемо да желимо сарадњу привреда Балкана, а овај иновациони парк је модел сарадње, јер желимо у њему да видимо компаније из целог региона, рекао је Валдрин Лука, министар привредног развоја у приштинској влади и додао да је парк намењен развоју како ИТ сектора, тако и прехрамбене индустрије и туризма.

Kако су представници комора региона најавили, KИФ ће у Лондону, 18. јуна, у сарадњи са Фајненшел тајмсом, представити Западни Балкан као јединствену инвестициону дестинацију пред више од 50 великих међународних инвеститора.

Почетком јула, у Познању, на Самиту о Западном Балкану, у оквиру Берлинског процеса, биће и 30 највећих компанија региона, по пет из сваке економије, које ће представити потеницијал и имати прилику за директан дијалог са представницима влада и европских институција.

На самиту у Пољској биће лансирана заједничка платформа за дијалог пословне заједнице Западног Балкана са европским институцијама, надлежним за политике и прописе важне привреди, најављено је из Приштине са састанка KИФ-а.

То су конкретне ствари којима привреда региона покушава да покаже пут напред, нагласио је Чадеж.

Председник косовске привредне коморе Берат Рукићи, који је био домаћин састанка, рекао је да и овим сусретом у Приштини чланице KИФ-а потврђују посвећеност развоју приватног сектора и унапређењу регионалних веза.

„Kоморе су добар пример конкретне и прагматичне сарадње ради економског раста и стварања услова за нова радна места, а ово је начин да промовишемо активности за пословну заједницу и добијемо политичку подршку за наше напоре на унапређењу регионалне сарадње“, рекао је Рукићи.

Председник Привредне коморе Северне Македоније Бранко Азески најавио је да ће свака од компанија на Западном Балкану у наредних пет година добити пакет сервиса и производа заједничке регионалне коморе и услуге заједничких регионалних институција, на чијем успостављању се ради, као што су арбитража и кредитни биро.

Инсистираћемо на заједничком састанку са премијерима и тражити да се у року од две године успоставе министарства за регионалну сарадњу, рекао је Азевски.

Председник Привредне коморе Црне Горе Властимир Голубовић нагласио је да је привредна сарадња начин да се регион брже развија и да се тако припреми за заједнички циљ, чланство у ЕУ.

Привредници желе да сарађују, унапређују трговинске и економске везе, а захтев владама држава је да то омогуће, рекао је Голубовић.

Председница Уније комора Албаније Инес Мућостепа оценила је да је KИФ главни резултат Берлинског процеса, а заједничко представљање привреда на конференцији са Фајненшел тајмсом у Лондону оценила је као одличну прилику да се представе потенцијали региона.

KИФ ускоро, уз аустријску, немачку и подршку ЕУ, почиње и реализацију вишегодишњих пројеката који ће омогућити увођење дуалног, и унапређење стручног образовања, дигитализацију привреда и подизање конкурентности компанија на Западном Балкану, истакнуто је у Приштини.

You might be interested in