Привреда већ од понедељка може да користи олакшице

Правни оквир и одлуке за спровођење економских мера ради ублажавања негативних ефеката пандемије COVID 19. од великог су значаја за привреду, јер ће већ од понедељка омогућити предузећима да користе ову помоћ и подршку, превазиђу кризу и крену у даљи развој, истакао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на конференцији за новинаре на којој је говорио и министар финансија Синиша Мали.

Чадеж је навео да су према подацима Привредне коморе Србије од почетка кризе, односно 9. марта, закључно са 6. априлом ове године, у блокади била 954 привредна субјекта, који  “нису успели да се извуку“. Највише је блокираних предузетника, затим осталих привредних друштава, а укупан износ блокада је 688,3 милиона динара. „За њих од понедељка почиње нова нада и од тада могу да рачунају како да се поврате“, рекао је председник Привредне коморе Србије и замолио све привредне субјекте да “добро размисле када повлаче нечију меницу, када желе или не желе да продуже исплату неких дуговања и да буду максимално солидрани у овим временима, како не би долазили у још теже ситуације”.

Он је навео и да је у 1.038 компанија делимично обустављен рад или су фирме смањиле интензитет рада, односно да је 30 одсто њих у потпуности обуставило рад.Те фирме оквирно запошљавају  111. 928 радника.
Својим предлозима и иницијативама, привреда је учествовала не само у креирању мера економске политике већ и у доношењу оквира за импламентацију. “Ово је резултат најаве какаве ће мере бити”, указао је Чадеж.
„У последњих десетак дана, 5.265 радника,  враћено је на посао, кроз поновно покретање производње и увођење смена, а чак су и неке компаније запослиле 120 нових радника због повећаног обима посла“, навео је председник ПKС, истичући да то показује да су компаније увиделе да ће држава својим мерама помоћи и подржати њихов опстанак након кризе са корона вирусом.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да, према усвојеним уредбама, сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе ове погодности под условом да од 15. марта 2020. године, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто. Министар је подсетио да је вредност пакета подршке укупно 608,3 милијарде динара.

Прецизирао је да је усвојена Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима, Уредба о утврђивању програма финансијске подршке привредним субјектима за одржавање ликвидности и обртна средства у отежаним економским условима изазваним пандемијом COVID – 19, као и Уредба о поступку за издавање дужничких хартија од вредности за време ванредног стања.

“Имплементација економских мера које су прописане овим уредбама почиње већ у понедељак. То значи да ће сви заинтересовани већ од тог дана моћи да се пријаве за коришћење мера, и то кроз пореску пријаву, коју и иначе попуњавају”, рекао је Мали.

Да би привредници остварили помоћ државе потребно да ураде две ствари – да у пореској пријави коју подносе сваког месеца као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године и да на порталу Пореске управе потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати.

У понедељак ће, рекао је министар, бити објављен и позив Фонда за развој за помоћ привредницима у одржавању ликвидности. Држава ће издвојити 24 милијарди динара за одобравање кредита преко Фонда за развој, најавио је министар.

Мали је рекао да је основни циљ је да се обезбеди подршка предузећима за набавку обртних средстава и подршка за одржавање текуће ликвидности ради измиривања обавеза насталих према пословним партнерима, запосленима и држави.

Министар  очекује да у првих 10 дана маја буде уплаћен први минималац сваком запосленом у приватном сектору за који се послодавац пријави да буде део овог програма.

Kада је реч о уплати бесповратних новчаних средстава из буџета, у износу од око 30.000 динара, на њих имају право: предузетник, предузетник паушалац, предузетник пољопривредник, предузетник друго лице, правна лица која су разврстана као микро, мала и средња. Исплата иде у три рате – мај, јун и јул.

Велико правно лице има право на уплату бесповратних новчаних средстава у износу од 50 одсто основне минималне нето зараде за март 2020. године, а у обавези су да отворе наменски рачун, преко кога ће ићи та исплата.

Министар финансија је рекао да је поједностављен поступак издавања дужничких хартија од вредности на територији Србије за време ванредног стања, а припремљени су прописи који олакшавају и појефтињују издавање корпоративних обвезница.

You might be interested in