ПКС Усаглашавање банака и привреде ради смањења финансијских губитака

 
Привредна комора Србије, заједно са банкама, припрема предлог мера фискалног растерећења компанија и сектора привреде чије је пословање угрожено пандемијом COVID 19,  договорено је на састанку председника ПКС, Марка Чадежа, Удружења финансијских институција ПКС, Удружења банака Србије и пословних банака – Ерсте банке, Комерцијалне банке, Raiffeisen, Поштанске штедионице, UniCredit и Eurobank. Предложене мере биће упућене Влади Србије и Министарству финансија.  
„Циљ нам је да што боље упознамо Владу Србије, Министарство финансија и Народну банку Србије са проблемима и потребама привреде. Неопходно је спремити мере које би растеретиле привреду, помоћи компанијама да одрже континуитет пословања, редовно исплаћују зараде запосленима и сервисирају друге обавезе. Несумњиво је да су у овом тренутку најугроженији сектори хотелијерства, логистике и угоститељства, али се не сме ограничавати само на ове секторе већ бити у приправности да се реагује и у другим браншама“, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС. 
Славко Царић, председник Извршног одбора Ерсте банке, истакао је да ће та банка, у сарадњи са надлежним институцијама у Србији, предузети неопходне мере да ублажи последице негативних утицаја Корона вируса на српску привреду.
Похвалио је правовремене мере Народне банке Србије која је смањила референтну каматну стопу на 1,75 одсто, као и спремност Привредне коморе Србије и Удружења банака да у кратком року организују састанак и окупе све кључне институције ради заједничког деловања.Договорено је да се, након усаглашавања коначног предлога мера, одржи састанак са председницом Владе Србије Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим.На састанку у ПКС анализиране су и мере других држава које је криза изазвана Корона вирусом раније погодила и у ширем обиму као што су – Аустрија, Италија, Хрватска, Француска, Велика Британија. 

You might be interested in