ПКС позива компаније да конкуришу за програм подршке „Моја прва плата“

Национална служба за запошљавање расписала је Јавни позив за трећи циклус програма “Моја прва плата“ који се реализује уз подршку Привредне коморе Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу. Програмом “Моја прва плата“ стварају се додатне могућности за решавање проблема недостатка кадрова у привреди, као и за радно оспособљавање и запошљавање младих. 
Пријава послодаваца у трећем циклусу “Мојe првe платe” почиње 22. августа 2022. године и траје до 22. септембра, а у програму могу учествовати сви привредни субјекти који послују на територији Републике Србије, предузетници, микро, мала, средња и велика предузећа. 
Послодавци заинтересовани да обезбеде квалитетан, образовани кадар уз подршку државе, а тиме помогну запошљавање и останак младих у земљи, могу да се пријаве путем портала mojaprvaplata.gov.rs, где оглашавају конкретне радне позиције за које ће се, током октобра, кандидати опредељивати.
Компаније кроз овај Програм Владе Србије, добијају могућност да изаберу кандидате које ће обучити у складу са својим потребама, да новим запошљавањем повећају обим пословања и инвестирају у развој људских ресурса. Према измењеној Уредби о програму подстицања запошљавања младих Моја прва плата“, повећани су износи новчане накнаде младима који ће бити укључени у овај програм по новом Јавном позиву. Током деветомесечног оспособљавања у компанијама, за младе са средњим образовањем износи су повећани са 22.000 на 25.000 динара месечно, а за младе са високим образовањем са 26.000 динара на 30.000 динара месечно. Поред наведених износа, послодавци могу корисницима да исплате и додатна средства.Програм Моја прва плата стартовао је 2020. године, а до сада, током прва два циклуса, укупно 10.371 послодавац примио је на оспособљавање 17.196 кандидата, док ће у трећем циклусу још 10.000 младих  са средњим и високим образовањем, добити прилику да стекне прва радна искуства и оспособи се за самосталан рад. Услов је да немају више од 30 година живота, да су без радног искуства и да се налазе на евиденцији незапослених Националне службе за запошљавање.На такмичењу у Бриселу, у јуну 2022. године, програм Моја прва плата” добио је међународно признање, освојивши прво место у категорији Просперитет као најбоља иницијатива у протеклој години, која фокус усмерава на људе, смањујући јаз између урбаног и руралног развоја, разлике у приходима и развоју тржишта рада.Детаљније  информације доступне су на веб сајтовима: www.nsz.gov.rs и www.mojaprvaplata.gov.rs