Наше фирме поуздани партнери немачким добављачима

Компаније из Србије поседују знање и искуство неопходно за пословање са иностраним партнерима, способне су да испуне критеријуме великих добављачких ланаца, да поштују процесе и рокове, на време испоручујући квалитетну робу и услуге по конкурентним ценама. То им пружа велике могућности да се, уз подршку Привредне коморе Србије (ПКС) и партнерских асоцијација, повежу са немачким партнерима и постану добављачи великих компанија из Немачке, истакнуто је на скупу у ПКС „Одрживо пословање са немачким тржиштем’’. 
 
ПКС је, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ) – Пројектом за подршку приватном сектору и немачким Удружењем за управљање материјалима, увоз и логистику (BME e.V),  шести пут заредом организовала обуку за наше фирме и билатералне разговоре (B2B) са компанијама из Немачке са циљем да договоре нове послове. На догађају је било 37 компанија из Србије, док су у Б2Б разговорима учествовале 22 фирме из сектора металопрераде, машиноградње, аутомобилске индустрије које су своју понуду представиле менаџменту четири немачке компаније: Körber AG, IFM Electronic GmbH, Amazonen Werke H. Dreyer SE&Co. KG i Easy2PartsGmbH.   
У оквиру обуке било је речи о промоцији домаћих компанија на Б2Б догађајима, о пословању са немачким фирмама и шта оне очекују од својих добављача, као и о актуелним темама посвећеним примени дигиталних решења у производњи и принципима зелене економије.
Као предност српких компанија истакнута је флексибилности малих и средњих привредних друштава, која чине више од 95 одсто домаће привреде, и њихово прилагођавање на промене. Указано је да ове фирме стално раде на подизању својих капацитета, спремне су да уче, прате савремене трендове пословања и улажу у развој пословања, како би одговориле на промене у тражњи добављача и иностраних партнера. Позитивна искуства компанија које већ послују у Србији најбоља су препорука за немачке и компаније из других земаља, које су заинтересоване за тржиште Србије.Немачке фирме које су у посети Србији сутра ће обићи производне погоне неколико домаћих произвођача где ће се на терену упознати са процесима производње, стандардима и критеријумима које примењују. Од 2017. године у разговорима са немачким компанијама учествовало 167 домаћих и 12 компанија из Немачке.ПКС већ годинама интензивно ради на повезивању домаће привреде са потенцијалним купцима из иностранства, организовала је дане добављача за велике мултинационалне компаније, као што су Siemens, Zumtobel, Eberspacher, General Electric, након којих је дошло и до започињања дугорочне пословне сарадње и уласка српских компанија у њихове добављачке ланце.Немачка је главни спољнотрговински партнер Србије и водеће извозно тржиште за наше производе, као и један од највећих инвеститора. Од 2010. године било око три милијарде евра инвестиција из Немачке у Србију, махом у прерађивачку индустрију, аутоиндустрију, укЉучујући производњу аутоделова, затим, хемијску и прехрамбену индустрију…

You might be interested in