Мали: Новом подршком привреди и грађанима до још већег раста наше економије

Министар финансија у Влади Републике Србије данас је поручио да је нови пакет мера подршке српској привреди и грађанима  вредан 2,5 милијарди евра  и напоменуо да су осим подршке приватном сектору, предвиђена значајна издвајања за секторску подршку, као и за подршку грађанима, ради спречавања већих последица пандемије вируса корона. Навео је да  да је циљ нове подршке привреди и грађанима, раст наше економије.

Напоменуо је да ће свим пунолетним грађанима Србије, који се у априлу буду пријавили, држава уплатити 60, а пензионерима укупно 110 евра.

„Првих 30 евра следи у мају, а других 30 у новембру ове године. Реч је о великој помоћи свим грађанима Србије, која ће бити организована на исти начин као и прошле године. Сви пунолетни грађани Србије који желе помоћ, добиће је“, објаснио је Мали гостујући на РТС-у и додао да ће се грађани само једном пријављивати за ту врсту подршке.

Он је истакао да ће пензионери добити више новца, јер су и најугроженији због пандемије вируса корона.

Министар је навео да ће у оквиру помоћи привреди, три пута бити исплаћено по 50 одсто минималне зараде за сва микро, мала и средња предузећа.

„Једина недоумица коју тренутно имамо су велика предузећа. Тренутно се врше анализе да ли да и њих укључимо у програм за исплату 50 одсто минималне зараде за три месеца. То зависи од тога колико су били угрожени, колики је пад перформанси, колико имају запослених. Желимо да донесемо исправну одлуку, која је заснована на одговарајућим параметрима“, рекао је Мали.

Када је реч о помоћи за микро, мала и средња предузећа, министар је прецизирао да ће део зараде бити покривен за март, април и мај, а да ће исплата бити организована у априлу за март, и наредна два месеца.

Мали је објаснио да је предвиђена и секторска подршка превозницима.

„Помоћићемо онима за које су истраживања показала да су најугроженији. Реч је о аутопревозницима. Њима ћемо у периоду од шест месеци исплаћивати 600 евра по аутобусу. Они су имали најмање посла услед ограничења путовања и због тога смо се определили за ову врсту секторске подршке“.

Обезбеђено је и додатних 60 милијарди динара у оквиру постојеће гарантне шеме, за обезбеђивање ликвидности предузећа.

„Ова врста помоћи прошле године показала се као веома успешна, а прошле године је било опредељено две милијарде евра. Предузећа из Србије повукла су 1,6 милијарди, те смо продужили важење и додали 500 милиона евра“, рекао је Мали.

Навео је да ће бити организована још једна гарантна шема, да ће се разговарати са пословним банкама да држава повећа ниво гаранције држава према њима, да би били спремни да дају кредите и онима који су у много лошијем положају, него што би показали објективни показатељи.

„Укупна вредност овог програма је тачно 235 милијарди динара, а уколико будемо укључили и велика предузећа стићи ћемо до цифре од 250 милијарди“, прецизирао је Мали.

Подсетио је да је када је пандемија почела прошле године, држава правовремено и свеобухватно у правом тренутку изашла са огромним пакетом мера, вредним 6 милијарди евра, односно 705 милијарди динара.

„На прави начин смо реаговали, а то потврђују и ММФ, ЕБАРД, Светска банка. Чак је и директорка ММФ-а рекла да не треба да прекидамо помоћ привреди и грађанима и то нећемо учинити, све док траје криза“, навео је он.

Министар Мали је рекао да охрабрују  најновији подаци о пореским и непореским приходима.

„За јануар смо планирали приходе од око 101 милијарде динара пореских и непореских прихода. Како за сада стоје ствари, имаћемо око 110 милијарди, јер је наплата много боља него што смо планирали и очекивали. То нам говори да постоји привредна активност у Србији“, истакао је он.

Напоменуо је и да је стопа незапослености у трећем кварталу била 9 одсто, да нема црних сценарија попут затварања фабрика, масовних отпуштања и нагласио да је на крају прошле године остварена најнижа стопа пада БДП-а у Европи.

„Наша економија се показала веома отпорном и одрживом када је криза у питању. О томе говори и овај податак – наплата ПДВ-а, која је директан показатељ привредне активности је била већа прошле године у односу на претходну, 2019. годину. Наиме, наплата бруто ПДВ-а у 2020. је за пет одсто већа у односу на претходну годину. Нето наплата у истом периоду је за чак 30,4 одсто већа. Да ли бисмо имали такав резултат да нисмо подржали нашу привреду, да нисмо помогли нашим грађанима? Наравно, не“, оценио је Мали и додао да је и индустријска производња у децембру 29020. године за 4,1 одсто већа у односу на децембар 2019. године.

Поновио је да држава има новца, да макроекономску стабилност држи под контролом, те да јавни дуг неће прећи ниво од 60 одсто. Подсетио је и да од следеће недеље креће исплата повећаних плата у јавном сектору, већих пензија, као и да је повећана минимална цена рада за 6,6 одсто.

Министар је напоменуо да је издвојено 330 милијарди за инвестиције, те да ће Србија бити  једина у Европи која ће до краја године имати шест нових аутопутева који се граде.

„Држимо свој правац и смер који смо дефинисали. Радимо на животном стандарду, на великим инвестицијама, јер желимо да покажемо да је Србија јака. Стабилни смо, има новца и желимо да још више подстакнемо раст наше економије“, закључио је Мали.

Related Post