Домаћи привредници спремни за нове инвестиције у Црној Гори

Српска привредна делегација посетиће Црну Гору половином јуна како би са црногорским званичницима и привредницима разговарала о унапређењу иначе добре економске сарадње две земље и могућностима за даље улагање наше пословне заједнице у сектор логистике, енергетике и туризма у Црној Гори, изјавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије након састанка са Гораном Ђуровићем, министром економског развоја и туризма Црне Горе. 
„Мислим да се сада створила нова могућност да оклакшамо привредама да још боље раде. Из Србије у Црну Гору одлазе да инвестирају јако добри привредници, а у питању су инвестиције које ће омогућити Црној Гори да постане логистички хаб за овај део Европе и региона, што ће омогућити извоз робе из Србије широм света“, рекао је Чадеж. 
Председник ПКС је истакао да постоји значајан потенцијал за сарадњу две привреде, посебно у секторима енергетике и логистике и коришћењу потенцијала које нуди Лука Бар.
„Има простора да радимо много више и правимо заједничке послове и то је оно што је најважније – када људи крећу из заједничког интереса, а не из разлика“, истакао је Чадеж, који је црногорској делегацији на састанку у ПКС пренео искуства наше земље у привлачењу страних директних инвестиција и представио потенцијале регионалне Иницијативе „Отворени Балкан“.Горан Ђуровић, министар економског развоја и туризма у Влади Црне Горе, потврдио је да ће црногорски премијер Дритан Абазовић учествовати на Самиту Отворени Балкан на Охриду почетком јуна и рекао да је Црна Гора спремна да чује које све бенефите нуди Отворени Балкан.„Желимо да сарадњу, која је квалитетна и добра, подигнемо на још виши ниво. Подржавамо сваку иницијатива која иде у прилог томе да се укидају баријере међу привредама. Сагледаћемо све предности и мане Отвореног Балкана и сходно томе ће Влада Црне Горе донети одлуку“, рекао је Ђуровић.Подаци, иначе, показују да је укупна робна размена између Србије и Црне Горе у првом кварталу ове године износила 220,9 милиона евра што је повећање од 31,7 одсто у односу на исти период 2021. Извоз у Црну Гору износио је 197,4 милиона евра, за 29,2 посто више у односу на исти период претходне године, док је увоз из Црне Горе већи за 51,7 одсто у односу на прва три месеца прошле године и износио је 23,5 милиона евра, па је остварен суфицит у робној размени две земље у висини од 173,8 милиона евра.

You might be interested in