Дани Руског филма у Србији

СликаВест,Београд,29.Јун-Настављајући да развија историјске и културне везе између Русије и Србије, продуцентска кућа „Синемаријус“ уз учешће „Руског експреса“ и подршку Министарства културе Руске Федерације, Савеза кинематографа Руске Федерације, Националне фондације за подршку носиоцима ауторског права и међународног центра „Меморијал“ представља међународни филмски фестивал „Дани руског филма“ у Србији.
Ове године догађај ће се одржати у два највећа српска града, Београду и Нишу. Пре церемоније отварања биће одржана конференција за медије у 16:00, у
Југословенској кинематеци, Узун Миркова бр.1. на којој ће бити представљени
филмови.

Церемонија отварања фестивала биће одржана на истом месту у 19:00. Отварање ће својим присуством увеличати познати руски режисери, учесници делегације, представници амбасаде Руске Федерације на челу са амбасадором, Руског центра науке и културе, као и представници српске филмске индустрије и званични представници власти, а очекује се присуство министра културе В.Вукосављевића, министра одбране А.Вулина, министра омладине и спорта.

На програму ће бити приказано 8 савремених руских филмова. Филм отварања ће бити дело режисера Данила Козловског “Тренер”, коју ће српска публика видети одмах након руске премијере.

Поред пројекција филмова, током фестивала одржаће се и сусрети глумаца и редитеља са публиком, конференције за штампу, стручне расправе.

“Дани руског филма” у Србији имају за циљ развијање нових веза са креативном и економском елитом земље, јачањем сарадње у области филмске индустрије, ширење културних размена и обликовањем позитивног имиџа Русије као стратешког партнера Србије.

Продуцент фестивала, саветник у Савезу филмских аутора Руске Федерације, главни и одговорни уредник «The Hollywood Reporter. Руско издање» Марија Лемешева напомиње:” Историјске и културне везе између Србије и Русије имају вековну традицију. И без обзира на промене и тешкоће, до којих је дошло је у нашој земљи у новијој историји, ми смо још увек веома близу једни другима. Ово је веома важно и овај блиски однос треба одржавати. Дају нам јединствену прилику да разговарамо са српском публиком на језику културе, језику филма, језику емоција и утисака. Због тога смо пажљиво одабрали филмове како бисмо представили најјаче емоционално разумљиве савремене филмове српској публици. И, наравно, очекујемо да ће уз наши помоћ, сарадња руске и српске филмске индустрије развијати динамичније. ”

You might be interested in