Блокчејн технологије – шанса за сарадњу компанија Србије, УАЕ и Индије

 
Блокчејн (blockchain) видео самит Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) биће одржан у октобру са циљем повезивања и унапређења сарадње фирми у иновативним и брзорастућим технологијама. Скуп, на коме ће учествовати велики број представника компанија и експерата из наше земље, УАЕ и Индије, биће организован уз подршку Привредне коморе Србије (ПКС) и Привредне коморе Дубаија, најавио је Марко Селаковић, руководилац Канцеларије ПКС у УАЕ.  
„Изузетно је признање да партнери из Привредне коморе Дубаија препознају намеру Србије да се позиционира као лидер у развоју блокчејн технологије у региону и Европи. Уједињени Арапски Емирати једна су од најиновативнијих економија света, са изузетно широким спектром примене блокчејн технологија у разним сферама живота и пословања. Уз укључивање Индије, као једног од глобалних лидера у домену ИТ индустрије, овај виртуелни самит отвориће прилику за пословно повезивање компанија Србије, УАЕ и Индије“, рекао је Селаковић.  
Истиче да је, у новој пословној реалности, стварање могућности за развој иновативних решења и унапређење пословања приоритет Канцеларија ПКС у УАЕ. Блокчејн технологија једна је од најмлађих грана ИТ индустрије. Прва асоцијација код већине, при помену блокчејн технологије, је трговина крипто валутама. Међутим, блокчејн у овом тренутку има примену свуда где се налази било која врста трансакција, а служи и као алат за праћење робе. У Србији данас постоји преко 20 компанија које су специјализоване у развоју блокчејна, док све већи број фирми у својој понуду клијентима нуде и блокчејн, објаснио је Марјан Стојановић, секретар Удружења за електронске комуникације и информационо друштво ПКС. Влада Србије је препознала блокчејн технологију као најбрже растућу грану ИТ сектора у Србији и новом регулативом биће омогућен додатни подстицај инвестирању у блокчејн компаније,  што ће допринети њиховом развоју и конкурентности на светском тржишту, оценио је Стојановић. Подсећа да је у оквиру Удружења формирана Блокчејн секција са циљем развоја активности на унапређењу примене ове технологије у различитим областима у Србији. Блокчејн секција ПКС је активно укључена и у активности Радне групе Владе Србије која која се бави  израдом нацрта криптоимовинског регулаторног оквира у Републици Србији.

You might be interested in