Građani Beograda mogu da pomognu rad neonatoloških jedinica intezivne nege, doniranjem željenog iznosa na uplatnicama UNICEF-a koje su im stigle uz mesečne račune za JKP „Infostan“.

Sredstva prikupljena preko uplatnica iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke „koža na kožu“,  pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja, kao i za nedostajuću medicinskuopremu  i pomoćna  sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege. Deo sredstava će biti uložen  i u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege.

„Prevremeno rođena deca svojom osetljivošću zahtevaju dodatnu i specifičnu podršku koja mora da uključi njihove roditelje i redukuje sve moguće stresne faktore iz okruženja. U isto vreme mora da pruži ono što je za njih najzdravije kao što je majčino mleko. Zato UNICEF, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, podržava odeljenja neonatološke intenzivne nege u Srbijida bi se upravo takvi uslovi i programi pružili svakom preveremeno rođenom i bolesnom novorođenčetu , i tako  pomoglo  da se njihov razvoj podrži po principima savremene nege“,  izjavila je Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalista za rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Opremljenost određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na željenom nivou, kako u pogledu posedovanja i obnavljanjaodređene medicinske opreme, tako i u uspostavljanu uslovau kojima će prevremeno rođeno dete osim medicinskog tretmana dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina.

 Poseban značaj pomoći neonatologiji

Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je  kontakt roditelja,  posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja. Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negompovećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju seneuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćujevreme hospitalizacijei smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.

UNICEF poziva sve Beograđane da nastave da neguju humanost i prepoznatljiv duh solidarnosti, i da kroz donacije neonatologijamaučestvuju u stvaranju jednakih šansi za svako dete u našoj zemlji.

Sa zadovoljstvom obaveštavamo sve građane da su na našu inicijativu, Komercijalna banka, Banca Intesa, Eurobank EFG, Société Générale, Procredit banka, Hypo Alpe Adria banka, NLB banka, Srpska banka, Vojvođanska banka, UniCredit banka i Crédit Agricole odlučile da ukinu proviziju na sve uplate donacija na račun UNICEF-a.

 

Foto/UNICEF

Related Post