Opsene i traganja za onim nevidljivim

“Sve moje maske” – prva samostalna izložba mlade umetnice Milice Đotunović otvorena je u sredu uveče u Kulturnom centru Čukarica.

Već 10 godina Milica oblikuje svoj umetnički izraz uz pomoć svoje mentorke, akademske slikarke Vesne Knežević Simonović. Možda bi bilo najmudrije da nam Vesna približi ono što je Milica pokušala iz svoje duše da prenese na platno:

“Mladu slikarku Milicu Đotunović upoznala sam pre desetak godina kao izvanredno talentovanu učenicu gimnazije koja je u sebi nosila odnekud, čini mi se iz viših sfera, zadatu upornost u nameri da ostvari svoju misiju i u ovom svetu začne svoj protokol razgrtanja tajni života i smrti. Jezik slike je za ovu autorku njena unutarnja svetlost neka vrsta opsene i traganja za onim nevidljivim, ispod površine stvari, koja čudesno zrači svojom upitnošću. Svi ostali elementi proporcija boja i ritmova su u službi pojašnjavanja onostranog, tajnovitog suštastva našeg obitavanja u prostoru i vremenu…

Sa jedne od gimnazijskih ekskurzuja po Italiji o kojoj svedoče brojne fotografije koje je sa izuzetnim rafinmanom i sa osećanjem za kadar, formu i svetlo, snimala naša autorka, svedoče o nadahnuću kojim je bilo ispunjeno čitavo njeno biće. Susret sa antičkom i renesansnom umetnošću kojom obiluje ova zemlja, a najzad i sa atmosferom njenih gradova, ulica i trgova danas, otvorio je i ovu stranicu njenog interesovanja za Veneciju koja je te, već dobro udaljene godine na Trgu Svetog Marka bila pod vodom, obasjana proletnjim suncem.

Venecijanske maske – tematika ove izložbe proistekla je ne samo iz razloga što je atmosfera ovog čarobnog grada, kome preti apokalipsa potonuća, dodirnula Miličino osetljivo srce, već i iz razloga raskošnog kolorita, bogatstva raznovrsnih materijala koji u atmosferi tajnovitosti prikrivaju poglede i prava lica njihovih vlasnika.

“Već deset godina se bavim slikarstvom, želela sam da upišem Likovnu akademiju, ali okolnosti su me dovele na Ekonomski fakultet, na kome završavam studije. Pored bogatog kolorita, inspiraciju za slikanje u maskama sam pronašla u njihovoj višeznačnosti koje se istovremeno pokazuje i skriva od posmatrača. Pokazuje lepotu trenutka, koja sakriva prazninu koja se krije iza. Trenutno radim na crtežima koji predstavljaju fragmente maski i za koje se nadam da će biti postavka moje sledeće izložbe”, rekla je mlada umetnica.

You might be interested in